9.7.24

Mε ποιους είμαστε τελικά;...



«Μου λείπει ο Τσίπρας», είπε η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου. «Η πλειοψηφία θέλει την επιστροφή Τσίπρα», δηλώνει ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης. Ερώτηση για νοσταλγούς: Ο Τσίπρας θα πήγαινε καλύτερα ή χειρότερα από τον Κασσελάκη στις ευρωεκλογές; Η απάντηση προϋποθέτει ρεαλισμό και ειλικρίνεια…
Μας έχουν μπερδέψει διάφοροι σύντροφοι τις τελευταίες ημέρες και δεν ξέρουμε τι να φωνάξουμε. «Είμαστε όλοι Γάλλοι» με τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου της (ας την πούμε) ενωμένης Αριστεράς στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών; Ή «είμαστε όλοι Βρετανοί» με τους Εργατικούς που επέστρεψαν στην εξουσία μετά από 14 χρόνια φαγούρας; Ακούω και τον πνευματώδη ανδρουλακικό Παναγιώτη Δουδωνή να σχολιάζει ότι «η αύξηση των ποσοστών του Εργατικού Κόμματος ήταν 1% και κάτι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (σ.σ. από το 32,1% στο 33,8%). Οπότε φαντάζομαι ότι αν το Εργατικό Κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ, δεν θα αναλάμβανε πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ αλλά θα είχαμε εσωκομματικές εκλογές». Βέβαια υπάρχει μια τεχνική ανθυπολεπτομέρεια: Ο Στάρμερ βγήκε πρώτος και αυτοδύναμος, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη τρίτο και μάλιστα σε χαλαρές ευρωκάλπες.

● Πάντως άκουσα και την Αννα Διαμαντοπούλου που το σκέφτεται σοβαρά να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά προς το παρόν δεν θέλει να μπλέξει με τους «βιαστικούς» και μας το φυλάει για έκπληξη. Χωρίς να θέλω να την αδικήσω, και η συντρόφισσα Χίλαρι νόμιζε ότι την καλούσε η Ιστορία, αλλά τελικά ο «σοφός» λαός είχε άλλη άποψη. Πάντως η κάποτε σοσιαλίστρια Αννα είναι η ίδια που πέρυσι τον Νοέμβριο ευχόταν «να μη γίνει η Ευρώπη σκουρόχρωμη διά της βίας σε 100 χρόνια». Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, που ως γνωστόν δεν μασάει τα λόγια του, δεν έχει μιλήσει ποτέ έτσι. Τουλάχιστον ο Σαμαράς δεν θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω, δηλαδή.

● Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου μην κανονίσετε τίποτα. Εχουμε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου πρώτο γύρο εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Από την Παρασκευή έως την Κυριακή θα έχουμε καταστατικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ που μυρίζει από τώρα «μπαρούτι». Σκέψου να προκύψει και κανένα ντέρμπι στο ποδόσφαιρο, να μην ξέρει ο άλλοτε σύντροφος Χρυσοχοΐδης πού να πρωτοστείλει τα ΜΑΤ και ποιους να πρωτοχωρίσουν: χούλιγκαν, οπαδούς, τσιπρικούς, κασσελακικούς, ανδρουλακικούς, αντι-ανδρουλακικούς, κ.λπ.

● Πέρα από την πλάκα, για να δούμε τι θα γίνει με αυτή την έρμη την Κεντροαριστερά που ολημερίς τη χτίζουν και το βράδυ γκρεμίζεται, πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, είτε το φθινόπωρο είτε έστω στις αρχές του νέου έτους. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δούμε πού θα καταλήξει η ανοιχτή σύγκρουση Κασσελάκη – Τσίπρα, γιατί πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και σενάρια νέας διάσπασης. Στο δε ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλεγεί ο νέος αρχηγός και ειδικά αν πρόκειται για άλλο πρόσωπο, εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, να μετρηθεί δημοσκοπικά για ένα διάστημα ώστε να δούμε τι ψάρια πιάνει. Επομένως, αργούμε ακόμη για «ενιαίο φορέα» και άλλα τέτοια ευφάνταστα. Πάντως θα έχουμε να γράφουμε και να συζητάμε για πολύ καιρό ακόμη. Να μας διαβάζετε, γιατί και εμείς κάτι τέτοια περιμένουμε για να βγει το… μεροκάματο.

● Στο μεταξύ για κάποιον μυστήριο λόγο βλέπω ότι η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ενοχλεί πολύ κόσμο, όχι μόνο στη Ν.Δ. αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά είχαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον Κώστα Μπακογιάννη (στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι δύο, ανιψιός και ηττημένος πρώην δήμαρχος ο δεύτερος) να ανησυχούν και να κλαίνε με μαύρο δάκρυ μήπως ο δήμαρχος παραμελήσει την Αθήνα και ασχολείται περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί πρόεδρος. Μετά είχαμε και τον Παύλο Πολάκη σε αντίστοιχη γραμμή. Μόλις ο Δούκας έκανε ανάρτηση για τις γαλλικές εκλογές και έγραψε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα όταν οι δημοκρατικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις αφυπνίζονται», πετάχτηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τον ειρωνεύτηκε λέγοντας «εσύ κάνε τη θητεία σου στον δήμο της Αθήνας που σε τίμησαν οι Αθηναίοι για να διώξουν τον “περιδρομιάρη” Μπακογιάννη […] και μετά σώζεις τη χώρα!! Αντε και φύγε από τον απογευματινό σου ίσκιο!!». Ετοιμος για συνεργασία των… προοδευτικών δυνάμεων ο σύντροφος.

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: