1.7.24

H ώρα της αλήθειας για τον Μακρόν...



Η ώρα της αλήθειας, πρωτίστως για την παράταξη του προέδρου Μακρόν, έφτασε στη Γαλλία. Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, τα πάντα θα κριθούν από το αν η παράταξη Μακρόν θα αποσύρει τους υποψηφίους της στις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν έχει ελπίδα να κερδίσει, δίνοντας ταυτόχρονα γραμμή να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του υποψηφίου της Λεπέν.

Και αυτό διότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας έχουν προκριθεί όχι δύο, αλλά τρεις υποψήφιοι. Αυτό συνέβη διότι ο εκλογικός νόμος αναφέρει πως στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκέντρωσε πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι σε πάνω από τις μισές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρχει ένας υποψήφιος του κόμματος της Λεπέν και δύο υποψήφιοι από τα άλλα κόμματα...

Αν δεν υπάρξει κύμα παραιτήσεων των υποψηφίων που ήρθαν τρίτοι αλλά πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αυτό θα αποβεί υπέρ της Ακροδεξιάς που θα κερδίσει έδρες έχοντας μόνο τη σχετική πλειοψηφία. Ενώ αν είναι δύο οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsοs, οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Σε εθνικό επίπεδο ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 έως 410 περιφέρειες και η παράταξη Μακρόν θα είναι παρούσα σε 290 έως 330 περιφέρειες.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε χθες πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στον δεύτερο γύρο. Δεν είπε ωστόσο ξεκάθαρα ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του στις περιφέρειες που ήρθαν τρίτοι θα αποσυρθούν υπέρ του όποιου αντιπάλου της Λεπέν.

Από την πλευρά του Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοί του προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, ευνοώντας τον όποιο αντίπαλο της Λεπέν. Αντιθέτως, από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: