14.7.24

Το «Game of Thrones» της Χαριλάου Τρικούπη...

Σε αγώνα δρόμου συνεχίζουν να επιδίδονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος πριν αρχίσουν τα λεγόμενα μπάνια του λαού, που καθιέρωσε τη δεκαετία του ’80 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η μάχη της επικράτησης στο «Game of Thrones» της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα και οι διεκδικητές έχουν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου πολλά χιλιόμετρα να καταγράψουν στο κοντέρ της κούρσας για την αρχηγία...

Η τακτική που ακολουθούν οι μέχρι στιγμής εφτά -και οσονούπω περισσότεροι- ενδιαφερόμενοι για την προεδρική καρέκλα μοιάζει να διαφέρει. Ορισμένοι επιχειρούν από την αφετηρία μια πολύ δυναμική εκκίνηση. Κάποιοι άλλοι κινούνται για την ώρα στο ρελαντί, θέλοντας να αποφύγουν την πρόωρη σπατάλη των δυνάμεών τους. Υπάρχουν τέλος οι κατηγορίες εκείνων που σκοπεύουν να ανεβάσουν ταχύτητες από Σεπτέμβριο και έπειτα, αλλά και όσοι/ες δεν έχουν καν μπει στην εσωκομματική αναμέτρηση και αναμένεται προσεχώς να το κάνουν… Παρομοίως, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών που θα στηθούν οι κάλπες, σχηματοποιούνται οι πολιτικές πλατφόρμες της κάθε υποψηφιότητας, με κριτήρια την κατεύθυνση του κόμματος, το είδος της διεύρυνσης και την προτεραιοποίηση των προγραμματικών προταγμάτων.

Την εβδομάδα που ξεκινά, δύο γεγονότα προβλέπεται να απασχολήσουν το πασοκικό σύμπαν. Το ένα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), προκειμένου να επικυρωθεί ο οδικός χάρτης της διαδικασίας, να συζητηθούν λοιπές διαδικαστικές λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το καταστατικό και τις παγίδες που κρύβει. Για το ζήτημα με το ασυμβίβαστο του δημάρχου Αθηναίων, το οποίο αποτέλεσε και ένα από τα πεδία δημόσιας αντιπαράθεσης με τη πλευράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα μη συμμετοχής του κ. Δούκα στις εκλογές.

Η λύση θα είναι πολιτική και θεσμική και κανένα εμπόδιο δεν θα τεθεί, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Ανδρουλάκης, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στο αρμόδιο όργανο. Αν υπάρχει πάντως κάτι που σιγοψιθυριζόταν στα πράσινα πηγαδάκια και επαληθεύτηκε πανηγυρικά αυτές τις ημέρες είναι οι ανύπαρκτες πλέον σχέσεις και το ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους δύο άνδρες. Τρανή απόδειξη ότι δεν αντάλλαξαν ούτε μία κουβέντα ή ένα βλέμμα στην κοινή τους παρουσία στο πάρτι για τη γιορτή του Παύλου Χρηστίδη το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Η Διαμαντοπούλου

Οσον αφορά το δεύτερο γεγονός που θα συζητηθεί και βασίμως εικάζεται ότι θα ανακατέψει την τράπουλα στη δελφινομαχία είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να εκτεθεί στην κρίση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ και το μόνο που απομένει είναι η ημέρα που θα το γνωστοποιήσει. Η ίδια έχει επιβεβαιώσει ότι μελετά το ενδεχόμενο, αφού θεωρεί ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και το πολιτικό σκηνικό ρευστό. Σύμφωνα με τους συνομιλητές της, τώρα που η Ν.Δ. δείχνει ότι κλείνει τον κύκλο της διακυβέρνησής της και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βέρτιγκο, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από ένα πρόσωπο «πρωθυπουργίσιμο» για να ηγηθεί και η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα επιδιώξει να συμβάλει σε έναν διάλογο θέσεων προεκλογικά.

Το πολιτικό της προφίλ ήταν και παραμένει φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό, που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να αντλήσει ψηφοφόρους από αυτή τη δεξαμενή και τυχόν δική της υποψηφιότητα θα αποσκοπούσε και σε επιστροφή ενός κοινού που τελευταία ψήφιζε Ν.Δ. Αδύναμο σημείο της, το οποίο οι αντίπαλοι επικριτικά υπενθυμίζουν, είναι ότι είχε «φλερτάρει» πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν εξάλλου ο πρωθυπουργός που την πρότεινε για πρόεδρο του ΟΟΣΑ, ενώ το όνομά της είχε παίξει μέχρι και για υπουργός. Εχει, τέλος, δηλώσει παλαιότερα ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό το κύκλο. Αυτοί είναι χοντρικά οι λόγοι που άλλοι υποψήφιοι τη βάζουν στο στόχαστρο.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε περιθώριο συνεννόησης ότι μπορεί να χρησιμέψουμε και ως μπαλαντέρ του κ. Μητσοτάκη. Εχει πληγωθεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με διαδρομές προσώπων του που επέλεξαν να τιμήσουν πολιτικές του κ. Μητσοτάκη», είχε δηλώσει φωτογραφίζοντάς την ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος μιλά ανοιχτά για τη σημασία το ΠΑΣΟΚ να συνομιλήσει με την «κοινωνική αντιπολίτευση», φέρνοντας ως παράδειγμα γι’ αυτή την ώσμωση όσα κόμματα συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας).

Στον αντίποδα, με αναφορές στο κεντρώο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο κατεβαίνει η Νάντια Γιαννακοπούλου, βάζοντας φρένο σε όποια σενάρια για συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυβερνησιμότητα και καταλληλότητα για την πρωθυπουργία είναι τα σημεία αιχμής για την πρώην εκσυγχρονίστρια Μιλένα Αποστολάκη, η οποία μαζεύει υπογραφές και στις εθνικές εκλογές του 2023 άφησε εκτός Βουλής τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Ανδρουλάκης


Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει μια προεκλογική τακτική η οποία, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, λέει όχι σε μια διαλυτική εσωστρέφεια και αναδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε και κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα και διαμορφώνει σταθερά την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης... Οπως τονίζουν, αν και στο μέσον της θητείας του, έκανε πράξη την ενότητα, την ανανέωση και την πολιτική αυτονομία. Στο πλαίσιο των περιοδειών του, το προηγούμενο διήμερο ήταν στη Θεσσαλονίκη, σήμερα επισκέπτεται τη Σύρο και θα ακολουθήσουν η Θεσσαλία και τα Ιωάννινα, με παρένθεση την Κύπρο για να παραστεί θεσμικά στις εκδηλώσεις καταδίκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ο Χάρης Δούκας πορεύεται με σύνθημα ότι «ενώνει και συνθέτει δυνάμεις» και είναι φορέας της πρότασης που μπορεί να κερδίσει τη Ν.Δ., όπως συνέβη στην Αθήνα. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί σε μια λογική αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και να γίνει περισσότερο δίκαιο κοινωνικά και οικονομικά», λέει με νόημα, εξακολουθώντας να οργώνει τη χώρα και να χτίζει συμμαχίες όπως με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, την Τόνια Αντωνίου, τον Δημήτρη Ρέππα και την Κατερίνα Μπατζελή.

Με τον αέρα της στήριξης του Νίκου Παπανδρέου προχωρά ο Παύλος Γερουλάνος και όπως εκτιμά αισιόδοξα το επιτελείο του, η μάχη για την ηγεσία είναι «υπόθεση για τρεις». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να μιλά αυστηρά πολιτικά και προγραμματικά, με προτάσεις διακυβέρνησης. Σιωπηλός περί των εσωκομματικών παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα που μέρος της λεγόμενης «παπανδρεϊκής ψήφου» διαχέεται προς διαφορετικές υποψηφιότητες.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: