10.7.24

Την παράδοση F-16 στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν...



Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν...


«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Αλλά και η Νορβηγία θα δωρίσει έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, γράφει σήμερα η ημερησία Verdens Gang (VG), επικαλούμενη τον Νορβηγό πρωθυπουργό που συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να αρχίσουν το 2024, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ιόνας Γκαρ Στερε, σύμφωνα με την Verdens Gang.

«Μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, προωθώντας τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα επιτραπεί να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, αλλά μόνο αφού τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Κοινό ανακοινωθέν και από τους 32 συμμάχους του ΝΑΤΟ που συναντώνται στην Ουάσιγκτον αναμένεται αργότερα την Τετάρτη για να εδραιώσει αυτή τη «μη αναστρέψιμη» δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του για να το συζητήσει πριν από την απελευθέρωσή του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πάντως ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί αμέσως στις τάξεις της συμμαχίας. «Για να προσκαλέσουμε έναν νέο σύμμαχο, χρειαζόμαστε συναίνεση. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα συμβεί αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, περιέγραψε ως «μεγάλο βήμα» την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Σολτς από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο Απρίλιο η Ουκρανία ζήτησε επτά συστήματα αεράμυνας, εκ των οποίων η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει τα τρία. «Η Γερμανία έκανε ένα μεγάλο βήμα για να το ενθαρρύνει, προκειμένου να πείσει και άλλους ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αν δε είχαμε προηγηθεί, αυτό το βήμα τώρα δεν θα γινόταν», δήλωσε ο καγκελάριος, λίγο πριν από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κατά την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέντε συστήματα Patriot.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί επαρκή την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα καταγραφεί και σε κοινή δήλωση των 32 κρατών-μελών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ «θα δημιουργήσει ένα επίπεδο σαφήνειας στο οποίο η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «μεγάλη επιτυχία ενότητας» και «δείγμα αποφασιστικότητας» που επέδειξε η Συμμαχία. «Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ κάνει το παν προκειμένου να παραμείνει μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε. Στο κείμενο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: