Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει ο κίνδυνος μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί γενικευμένος πόλεμος.
Αλλά για πόσον καιρό ακόμη; Μέχρι τώρα Ισραήλ και Χεζμπολάχ φρόντισαν να αποφύγουν τον ανοιχτό πόλεμο. Αλλά θα συνεχιστεί έτσι; Τα σημεία των καιρών είναι δυσοίωνα. Μετά τον Καναδά κι άλλες χώρες, χθες και η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της στο Λίβανο να εγκαταλείψουν την χώρα. Πριν από λίγες ημέρες η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο με πιθανούς στόχους στο Ισραήλ. Το υλικό...
«Καταγράφουμε σταδιακή κλιμάκωση των μαχών βασικά από πέρυσι τον Οκτώβριο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού» συνοψίζει ο Μίχαελ Μπάουερ, επικεφαλής στη Βηρυτό του γραφείου του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ. «Μεταξύ άλλων έχουμε δει επανειλημμένες προσπάθειες της Χεζμπολάχ να καταρρίψει ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τουλάχιστον σε μια περίπτωση το κατάφεραν. Δηλαδή έχουμε ήδη δει μια ολόκληρη σειρά από βήματα κλιμάκωσης, πράγμα που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο, όπου τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά ακόμη κι αν και οι δύο πλευρές δεν το θέλουν».
«Σημείο χωρίς επιστροφή»
Η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 30.000 ενεργούς μαχητές και έως και 20.000 εφέδρους, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον από τον περασμένο Μάρτιο. Ο τρόπος που λειτουργεί βασίζεται σε ένα εξαιρετικά δομημένο σύστημα ιεραρχιών σε ότι αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων ακόμη και για τους υφιστάμενους διοικητές. Στον πόλεμο του 2006 μεταξύ Χεζμπολάχκαι Ισραήλ η πολιτοφυλακή χρειάστηκε λιγότερο από 28 δευτερόλεπτα για να στήσει μια εξέδρα εκτόξευσης ρουκετών και να αποσυρθεί και πάλι. Οι επιχειρησιακές της δυνατότητες έχουν έκτοτε επεκταθεί.
«Άρα το επίπεδο κλιμάκωσης είναι υψηλό» επισημαίνει ο Μπάουερ. Σε αυτό συμφωνεί και ο Πέτερ Λιντλ, εμπειρογνώμων για τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή στο Γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής με έδρα το Βερολίνο. «Αυτές οι συνεχείς προσπάθειες να τρομάξει μία πλευρά την άλλη, μπορούν φυσικά να οδηγήσουν στο να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα είδος σημείου χωρίς επιστροφή. Με την μία πλευρά να λέει ότι πρέπει να αντιδράσουμε πιο έντονα, πράγμα που με τη σειρά του παρακινεί την άλλη πλευρά να χτυπήσει πιο δυνατά. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε αυτόν τον κίνδυνο”.
“Το Ισραήλ έχει απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου”, λέει ο Χάικο Βίμεν, από την ΜΚΟ International Crisis Group με επίκεντρο τον Λίβανο, ο οποίος έχει συνομιλήσει με Ισραηλινούς με πολύ καλές διασυνδέσεις στον στρατό. “Κατά την άποψή τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιτεθεί κανείς σε έναν εχθρό που προετοιμάζεται γι’ αυτήν ακριβώς την επίθεση εδώ και 20 χρόνια» επισημαίνει. «Έχουν επίσης αμφιβολίες για την ιδέα να επιτεθούν στην πολιτοφυλακή με έναν στρατό που είναι κάπως εξαντλημένος μετά από αρκετούς μήνες πολέμου με τη Χαμάς. Ίσως να προσπαθήσουν να μην περάσουν τις κόκκινες γραμμές της Χεζμπολάχ, αλλά πού αυτές βρίσκονται, κανείς δεν ξέρει. Κι όταν το μάθεις, είναι σχεδόν πολύ αργά»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.