18.7.24

CNN: Η Πελόζι είπε στον Μπάιντεν πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει τη Βουλή...

 

Αυξάνεται περαιτέρω η πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επιπλέον «πάτημα» βρήκαν κάποιοι με φόντο την διάγνωση του Αμερικανού προέδρου με Covid-19 και τις εικόνες που τον δείχνουν με δυσκολία να αποβιβάζεται από το προεδρικό αεροσκάφος, κατά την επιστροφή του το βράδυ της Τετάρτης στο Ντέλαγουερ...

Ο Μπάιντεν δημόσια έχει τονίσει ότι δεν υποχωρεί. Όμως λίγες ώρες πριν σε συνέντευξή του στο BET News είπε πως θα επανεξέταζε την απόφασή του, μόνο εάν οι γιατροί του έλεγαν ότι έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα: «Αν είχα κάποια ιατρική κατάσταση που προέκυπτε, αν κάποιος, αν οι γιατροί έρχονταν και μου έλεγαν έχεις αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα» μόνο τότε ίσως αποχωρούσα από την κούρσα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το CNN, είπε ιδιωτικά στον Τζο Μπάιντεν σε μια πρόσφατη συνομιλία ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή τον Νοέμβριο εάν συνεχίσει να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Ο πρόεδρος απάντησε λέγοντας στην Πελόζι ότι έχει δει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει, είπε μια πηγή. Μια άλλη από τις πηγές περιέγραψε τον Μπάιντεν ως αμυντικό απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Κάποια στιγμή, η Πελόζι ζήτησε από τον Μάικ Ντόνιλον, επί μακρόν σύμβουλο του Μπάιντεν, να μπει στη γραμμή για να μιλήσει για τα δεδομένα.

Αυτό το τηλεφώνημα θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη γνωστή συνομιλία μεταξύ της βουλευτή από την Καλιφόρνια και του Μπάιντεν μετά την απογοητευτική εμφάνιση του προέδρου στο debate στις 27 Ιουνίου. Αν και η ακριβής ημερομηνία της συνομιλίας δεν είναι σαφής, μια πηγή υποστήριξε στο CNN ότι ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η Πελόζι και ο Μπάιντεν μίλησαν επίσης στις αρχές Ιουλίου.
Καμία από τις πηγές δεν ανέφερε εάν η Πελόζι είπε στον Μπάιντεν σε αυτή τη συνομιλία ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα του 2024.

Η Πελόζι πέρασε τις εβδομάδες μετά το debate  ακούγοντας τις ανησυχίες των συναδέλφων της. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα: «Εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Όλοι τον ενθαρρύνουμε να πάρει αυτή την απόφαση γιατί ο χρόνος είναι λίγος».

Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς δεν απάντησε στις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ του CNN σχετικά με την πρόσφατη κλήση Πελόζι-Μπάιντεν. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για να περάσει την ατζέντα των 100 ημερών για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες», είπε ο Μπέιτς.

Ένας εκπρόσωπος της Πελόζι είπε στο CNN ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στην Καλιφόρνια από την Παρασκευή και έκτοτε δεν έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν.

Ποιοι άλλοι ζητούν αποχώρηση απ' την κούρσα

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο Δημοκρατικός ηγέτης της Βουλής Χακίμ Τζέφρις μίλησαν ιδιωτικά με τον πρόεδρο, εκθέτοντας ειλικρινά τις απόψεις των Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών τους.

Ξεχωριστά, η πρόεδρος της Επιτροπής Εκστρατείας του Κογκρέσου, βουλευτής Σούζαν Ντελ Μπέν από την Ουάσιγκτον, μίλησε με τον πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα οπλισμένη με νέα δεδομένα. Η επικεφαλής της εκστρατείας εξέφρασε συγκεκριμένα τις ανησυχίες των Δημοκρατικών της πρώτης γραμμής που επιδιώκουν εκλογή στη Βουλή.

Χθες, Τετάρτη, ο βουλευτής από την Καλιφόρνια Άνταμ Σιφ, στενός σύμμαχος της Νάνσι Πελόζι, ζήτησε από τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, λέγοντας ότι ενώ η απόφαση είναι μόνο του Μπάιντεν, πιστεύει ότι είναι ώρα να δώσει τη σκυτάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: