Eισαγγελική έρευνα διατάχθηκε σήμερα Τετάρτη για το πώς μπήκε η πανώλη στην Ελλάδα, με τις δικαστικές αρχές να εστιάζουν στις συνθήκες εισαγωγής μολυσμένων αιγοπροβάτων στη χώρα μας...
Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί ποιος, πότε και υπό ποιες συνθήκες εισήγαγε στη χώρα μολυσμένα αιγοπρόβατα, που οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων πανώλης στην περιφέρεια Θεσσαλίας.Στο μεταξύ, νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Δομένικου και στο Χειμάδι.«Κρατήστε τα ζώα στις μονάδες», συστήνουν Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και ο Δήμος Τυρνάβου, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δημοσίως να λογοδοτήσουν εδώ και τώρα οι υπεύθυνοι.
Από τη Ρουμανία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εισήχθησαν τα μολυσμένα με πανώλη ζώα που μετέδωσαν την πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, προκαλώντας “συναγερμό” στις αρμόδιες αρχές.
Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό πιθανότατα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων της Ρουμανίας, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα.
Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων από όλη την Ελλάδα από χθες το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, ενώ νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδες στον Τύρναβο και τα Τέμπη.
«Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι αποδίδουν και περιορίζεται περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία καθαρή επιδημιολογική εικόνα και αυτή θα είναι ενθαρρυντική για την συνέχεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.
Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου