Mε μία βεβαιότητα και μία αβεβαιότητα προσέρχονται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα μέλη της σήμερα το πρωί: τη βεβαιότητα ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση, που συγκεντρώνει πάνω από το 1/3 του Σώματος, θα θέσει όλα τα θέματα που προκαλούν τριβές. Η αβεβαιότητα έγκειται στο πώς θα απαντήσει, πώς θα αντιδράσει ο Στέφανος Κασσελάκης…
Στην ατζέντα των 80 μελών της Κ.Ε. (και εφτά βουλευτών) βρίσκονται θέματα όπως: η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και οι προσωπικές ευθύνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό –τα συλλογικά όργανα δεν συνεδρίαζαν, καμπάνια και προεκλογική στρατηγική ήταν προϊόν αποφάσεων του Στ. Κασσελάκη και του επιτελείου του, υπογραμμίζει η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη στην εφημερίδα μας.
Κλειστή η πόρτα για ΠΑΣΟΚ
Αλλο θέμα προς συζήτηση είναι ασφαλώς το κεφάλαιο των συνεργασιών υπό το πρίσμα μάλιστα της επιθετικής αναφοράς της εισήγησης για το ΠΑΣΟΚ: «Χωρίς ξεκάθαρο και ενιαίο πολιτικό στίγμα», το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη «συνεχίζει να τηρεί μια στάση “συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης’, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στηρίζοντας αντικειμενικά κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης» σημειώνει χαρακτηριστικά η εισήγηση. Είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου δεν έχει διάθεση σύμπλευσης με τη Χ. Τρικούπη και η πρόσκληση για κοινοβουλευτική συνεργασία μάλλον αποσκοπεί στο να καταδειχτεί η διαφορά προσέγγισης.
Επιπροσθέτως επί τάπητος είναι η συλλογική λειτουργία, τα μέσα ενημέρωσης και η οικονομική κατάσταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Για το τελευταίο ειδικότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προϊδεάσει ότι θα παρουσιάσει με αριθμούς τη δυσχερή οικονομική κατάσταση.)
Αλλα θέματα προς συζήτηση είναι το... μανιφέστο Κασσελάκη από τις ΗΠΑ και οι αιχμές για μαύρο πολιτικό χρήμα. Ολα εν τέλει, μα όλα, θα βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης της Κ.Ε. Σε πολλά από τα οποία υπάρχει μια κοινή, χωριστή όμως πτυχή, που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας.
Ανέντιμη στάση
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει παρέμβει, το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον, στην εγχώρια πολιτική σκηνή -με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών- και ως εκ τούτου δεν έχει παρέμβει στην εσωκομματική κουζίνα.
Παρά ταύτα ο διάδοχός του θεωρεί ότι τον υποσκάπτει, όπως άλλωστε και η ανάρτησή του προδίδει. Του ζητά ευθέως να κρατήσει «έντιμη στάση» (από την τηλεοπτική συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας). Το θέμα αυτό από μόνο του προσθέτει μαύρα σύννεφα στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης -ένας από τους εφτά της Πολιτικής Γραμματείας που διαφώνησαν με την εισήγηση- παρατήρησε ότι οι αναρτήσεις του προέδρου για τον προκάτοχό του έχουν τραυματίσει τη βάση της παράταξης και πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη.
Στο άλλο στρατόπεδο, το προεδρικό, τα χαρτιά παραμένουν κλειστά. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε διαφοροποιημένος στην Πολιτική Γραμματεία. Παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης -εν αντιθέσει με προηγούμενες συνεδριάσεις-, ήταν ενωτικός σύμφωνα με τις διαρροές των συνεργατών του (που επιβεβαιώνονται όμως και από την άλλη πλευρά) και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν ακόμη δύο συνεδριάσεις της Π.Γ. μέσα στον τρέχοντα μήνα. Ασυνήθιστα πράγματα, ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως σχολίαζε μέλος της μειοψηφίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πολιτεία αυτή θα έχει συνέχεια και σήμερα, στην Κ.Ε., όταν οι της αντιπολίτευσης αρχίζουν να αναφέρονται στις πολιτικές διαφωνίες (κάποιοι, ίσως, σε υψηλότερους τόνους).
Προεδρικά μηνύματα
Ορισμένοι εκτιμούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του προέδρου να ξεκινήσει τώρα άλλος ένας εμφυλιοπολεμικός γύρος… Αλλωστε για τον Στέφανο Κασσελάκη η σημερινή Κ.Ε. δεν είναι παρά μια στάση. Το τέρμα είναι άλλο: το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Μπορεί έτσι να δέχεται τη διαφωνία σε επιμέρους πολιτικές, αλλά όχι για το συνέδριο, όπως είχε την ευκαιρία ο ίδιος να πει στη συνέντευξή του στον Alpha. Το κόμμα χρειάζεται εξυγίανση, ανέφερε επί λέξει –και εξυγίανση χρειάζεται μόνο κάτι που είναι άρρωστο. Και προϊδέασε πως δεν θα κάνει πόντο πίσω: «Τα όργανα θα αλλάξουν. Η αλλαγή φέρνει τριβές» σημείωσε και περιμένει… Εξάλλου «εάν διαφωνούν με την ιδέα ότι το κόμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να εξυγιανθεί, τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ, διότι αυτά πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει σε εκείνη την περίπτωση να βρουν μια εναλλακτική λύση για τους εαυτούς τους» τους διεμήνυσε. Εκτός κόμματος, κατά συνέπεια. Και όσοι βρεθούν εκτός σκάφους θα αντικατασταθούν από «πάρα πολύ νέο κόσμο που θέλει να προσφέρει, χωρίς κομματική επετηρίδα».
Το... μυστήριο επιτείνει το γεγονός ότι το ανανεωμένο κομματικό σάιτ, syriza.gr, θα είναι και πάλι στον διαδικτυακό αέρα τη Δευτέρα το πρωί.
Απουσίες
Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει, τέλος, και τις απουσίες της: όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο Χάρης Τσιόκας, οι κομματικές ηγεσίες «δεν αντιλαμβάνονται ή υποκρίνονται, παραβλέποντας ότι στη χώρα υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση. Εκείνο που αναζητείται είναι η πολιτική αντιπολίτευση, την οποία κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει με διέξοδο κυβερνησιμότητας. Πρόσφατα με επιστολή μας (μαζί με τους συντρόφους Αντώνη Κοτσακά και Διονύση Τεμπονέρα) καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα συμμετέχουμε σε όργανα των οποίων η ατζέντα δεν θα αφορά την πρόταση προοδευτικής διεξόδου αλλά τη διαχείριση εσωκομματικών εξουσιοδοτήσεων» αναφέρει ο Χ. Τσιόκας εξηγώντας και το «γιατί» της απουσίας από τη σημερινή διαδικασία.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου