17.7.24

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ο Δένδιας υπονομεύει τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν...»



Αιχμηρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στην ανακοίνωση της Άγκυρας, το οποίο είχε επιτεθεί στο Νίκο Δέδνια, για τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγες μέρες κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, για τη μαύρη επέτειο από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής...

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο παρέλειψε να ”ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις ”υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία»

Η επίθεση της Άγκυρας

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μπήκε στο στόχαστρο του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις του για το Κυπριακό. Μιλώντας για τα γεγονότα του 1974 ο Νίκος Δένδιας μίλησε για «παράνομη, παντελώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολή», προσθέτοντας πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διχασμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας χαρακτήρισε τη δήλωση του Νίκου Δένδια ως «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική», η οποία όπως αναφέρεται «στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό». 

Επίσης, κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: