18.7.24

Ο δεκάλογος της ενεργειακής μούφας...



Από ό,τι φαίνεται, ούτε η ίδια η κυβέρνηση και ο ακριβός επικοινωνιακός μηχανισμός της έμειναν ικανοποιημένοι από το διπλό «μπρέιν στόρμινγκ» επί της νέας ηλεκτρικής αναταραχής, προχθές το βράδυ από τον πρωθυπουργό και χθες το πρωί από τον αρμόδιο υπουργό...


Επί αρκετά λεπτά ο κ. Θ. Σκυλακάκης προσπαθούσε χθες να εξηγήσει με τεχνικούς όρους τι έχει πάει στραβά στην αγορά ενέργειας και όλες οι διαβεβαιώσεις του ότι δεν μας περιμένει κανένα άλλο σοκ, έπειτα από αυτό που περάσαμε την προηγούμενη διετία με τις τιμές ρεύματος, έχουν πάει στράφι.

Φταίει ο καύσωνας, φταίει η υψηλή ζήτηση ρεύματος στην Ουκρανία, φταίει η προβληματική ηλεκτρική διασύνδεση της Ουγγαρίας και των Βαλκανικών χωρών. «Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα», που λέει και ο Βάρναλης στους «Μοιραίους» του.

Αλλά η «μοιραία» (για μας) κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάντα την ικανότητα να διορθώνει τον εαυτό της και τα κορυφαία στελέχη της. Εξού και, λίγο μετά τη συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την οποία δεν καταλάβαμε και δεν μάθαμε τίποτα για το τι θα πληρώσουμε ή θα γλιτώσουμε τελικά από το νέο ηλεκτροσόκ, εκτός του ότι «υπάρχει πολιτική βούληση για την προστασία του καταναλωτή», έφτασε στα δημοσιογραφικά και μιντιακά μέιλ ένας δεκάλογος ερωταπαντήσεων για τα κυβερνητικά μέτρα.

Ο δεκάλογος αυτός, που προθύμως αναπαράχθηκε από τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ, δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτα σε όσα άφησε συγκεχυμένα, ασαφή και αναπάντητα ο υπουργός. Στο πιο κρίσιμο και ζωτικό για τα νοικοκυριά ερώτημα «Τι όφελος θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους από τα μέτρα που λαμβάνονται και από πότε;», η απάντηση είναι «Θα το δουν στους λογαριασμούς του Αυγούστου»!

Επίσης, στον δεκάλογο της ενεργειακής... μούφας, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Αύγουστο θα μειωθούν. Γιατί; Γιατί έτσι, το λένε τα futures, και είναι βέβαιο ότι εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξέρουν τι είναι τα futures, τα παίζουν στα δάχτυλα χάρη στην κυβέρνηση που επί πέντε χρόνια παραδίδει απλά μαθήματα νεοφιλελευθερισμού και ελεύθερης αγοράς στους ιθαγενείς. Μόνο που οι ιθαγενείς κάποια στιγμή ξυπνάνε και ανακαλύπτουν ότι με χάντρες και καθρεφτάκια δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Ούτε με «πολιτική βούληση».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: