22.7.24

Νέα κρούσματα φίμωσης με τη διάταξη Φλωρίδη...



Στη θέση του φαίνεται πως εμμένει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την τυποκτόνο διάταξη που θέτει περιορισμούς στην δημοσιογραφική κάλυψη των δικών. Δύο εβδομάδες έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή από τότε που η τροποποιημένη διάταξη τέθηκε και ισχύ (5/7) κι όμως το επαναλαμβανόμενο μοτίβο προσπάθειας φίμωσης της δημοσιογραφικής αποτύπωσης όσων διαδραματίζονται στα ποινικά δικαστήρια δεν φαίνεται να πτοεί τον υπουργό Γ. Φλωρίδη... Αντίθετα, απορρίπτει την κριτική ως «μία φασαρία για το τίποτα», προοικονομώντας νέες καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μέχρι σήμερα, ως απόρροια της εν λόγω διάταξης έχουν καταγραφεί προβλήματα στις περισσότερες δίκες δημοσίου ενδιαφέροντος στις οποίες συμμετέχουν παρατηρητές δημοσιεύοντας στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο ό,τι λέγεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αποκορύφωμα ήταν η απόπειρα φίμωσης του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch την περασμένη Τετάρτη όταν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών, έπειτα από 9 χρόνια διαρκούς λειτουργίας του παρατηρητηρίου, ζήτησαν την αποπομπή του, πατώντας στη διάταξη Φλωρίδη.

Λόγω του ευρύτατου πλαισίου δυνατότητας αξιοποίησης και ερμηνείας του νόμου, ωστόσο, καταγράφηκε ένα ακόμη περιστατικό που έκανε γνωστό η φεμινιστική συλλογικότητα «το Μωβ» που παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την υπόθεση του προπονητή ιστιοπλοΐας Τ.Α. τον οποίο είχε καταγγείλει η Αμαλία Προβελεγγίου για ασέλγεια και κατ’ εξακολούθηση βιασμό όταν ήταν ανήλικη. Σύμφωνα με το «Μωβ» συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ως παράνομο ένα προγενέστερο δημοσίευμα της συλλογικότητας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και το οποίο κατέγραφε αυτούσιες φράσεις των δικηγόρων και του κατηγορουμένου (σχετικά: «Αντιδημοκρατική νομοθέτηση Φλωρίδη για την αναμετάδοση δικών», tomov.gr).

Η έδρα του δικαστηρίου σχολίασε πως απαγορεύεται απλά η ηχογράφηση και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα του «Μωβ» που σχολιάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης ως «παράνομο», σύμφωνα πάντα με την καταγγελία των γυναικών, ούτε λογισμικό speech to text αξιοποίησε, ούτε δημοσιεύτηκε σε ζωντανό χρόνο από τη γραφούσα, γεγονός που επιβεβαιώνει πως το εκπεμπόμενο μήνυμα της διάταξης είναι να μην αναμεταδίδονται «καθ’ οιονδήποτε τρόπο» πληροφορίες έξω από τη δικαστική αίθουσα.

«Το “Μωβ”, ως φεμινιστική οργάνωση και αναγνωρισμένο πανελλαδικό σωματείο παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια δίκες που αφορούν την έμφυλη βία, δείχνοντας αλληλεγγύη στις επιζώσες και συχνά αρθρογραφεί, όπως ορίζουν και οι σκοποί του καταστατικού μας», σημειώνει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της καταγγέλλοντας πως «το νομοθέτημα αυτό αποτελεί άμεσο πλήγμα στην ελευθεροτυπία αλλά και στη φεμινιστική αλληλεγγύη στις δίκες ενάντια στην έμφυλη βία».

Παρά το γεγονός ότι έχει χυθεί πολύ μελάνι για τους λόγους που η διάταξη επιχειρεί να παρακωλύσει τους δημοσιογράφους και τα παρατηρητήρια από το έργο τους, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και ο ΔΣΑ δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα μέχρι σήμερα. Ούτε όμως και η ΕΣΗΕΑ για το γεγονός ότι παραβιάζεται ανεπίτρεπτα το δικαίωμα της ενημέρωσης.

Διαμαρτυρία από την ΠΟΕΣΥ

Να αποσυρθεί η διάταξη, καλεί με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η οποία τονίζει πως το συγκεκριμένο άρθρο «πλήττει περαιτέρω την αρχή της δημοσιότητας που αποτελεί συνταγματικό εχέγγυο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο και την υποχρέωση των δημοσιογράφων για ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας. [...] Η ΠΟΕΣΥ, αποδέκτης των διαμαρτυριών συναδέλφων, δημοσιογραφικών ομάδων που με κόπο κάλυψαν δίκες ιστορικής σημασίας, όπως η Δίκη για τη Χρυσή Αυγή, συντάσσεται με την αγωνία τους και ζητεί να αποσυρθεί αμέσως η νέα διάταξη», συμπληρώνει η Ενωση.

Βολές και από τη Διεθνή Αμνηστία

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, εκφράζοντας την ανησυχία της πως η διάταξη «θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα παρατήρησης δικαστικών διαδικασιών και συνεπώς τη διαφάνειά τους». Η οργάνωση υπογραμμίζει πως ως φορέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στέλνει εδώ και πολλά χρόνια παρατηρητές σε δίκες σε ολόκληρο τον κόσμο όπου διακυβεύονται σημαντικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η παρατήρηση δίκης είναι μια πρακτική όπου διαπιστευμένες/οι παρατηρήτριες/τές παρακολουθούν δικαστικές διαδικασίες με σκοπό να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση του κράτους με τις διεθνείς υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης» καταλήγει.


Εύα Παπαδοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: