14.7.24

Τουλάχιστον μια γυναικοκτονία κάθε μήνα...



Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στη συντριπτική τους πλειονότητα τα θύματα είναι γυναίκες...


Στο πλαίσιο αυτό, το φονικό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σάββατου στην Αμφιλοχία (όπου μια γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε) είναι το πιο πρόσφατο από την «αλυσίδα» των γυναικοκτονιών που συνεχίζονται αμείωτες στη χώρα. Σημειώνεται ότι η 36χρονη κάλεσε την αστυνομία πριν πέσει νεκρή από τον 42χρονο εν διαστάσει σύζυγό της, όμως ήταν ήδη αργά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φέτος λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μια γυναικοκτονία κάθε μήνα (κατά μέσο όρο), αποκαλύπτοντας την πατριαρχική αντίληψη μέρους της κοινωνίας και ταυτόχρονα καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα πως έχει λάβει τα «απαραίτητα» μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν τα τραγικά περιστατικά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να αναγνωρίσει νομικά τον όρο «γυναικοκτονία».

Οι φετινές γυναικοκτονίες

Η πρώτη γυναικοκτονία του 2024 έλαβε χώρα μόλις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς: μια έγκυος 41χρονη που αγνοείτο στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε μπαούλο, σε ερημική τοποθεσία της Χαλκιδικής, ανάμεσα στην Τρίγλια και τη Γαλάτιστα. Δράστης ο 39χρονος σύντροφός της, ο οποίος τη σκότωσε εν ψυχρώ μαζί με 34χρονο φίλο του και στη συνέχεια προσπάθησαν να εξαφανίσουν το πτώμα. 


Μέσα στον ίδιο μήνα, ήρθε και δεύτερη γυναικοκτονία. Αυτή τη φορά στο Ζεφύρι, όπου 50χρονος έπειτα από διαπληκτισμό με τη 45χρονη σύζυγό του, την περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό και της έβαλε φωτιά. Παρών στο περιστατικό ήταν ο 20χρονος γιος τους, ο οποίος προσπάθησε να βοηθήσει τη μητέρα του και υπέστη εγκαύματα.

Ακολούθησε η γυναικοκτονία στο Ηράκλειο της Κρήτης, με θύμα μια 29χρονη με καταγωγή από τη Ρουμανία. Δράστης, ο 39χρονος σύζυγός της, ο οποίος ύστερα από έντονο διαπληκτισμό, την πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Επίσης, τον Φεβρουάριο 87χρονη έπεσε νεκρή από τις μαχαιριές του 80χρονου συζύγου της, στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη. Ο 80χρονος μετά το έγκλημα κατανάλωσε χάπια, με συνέπεια να εντοπιστεί σε ημιλιπόθυμη κατάσταση δίπλα στο πτώμα της γυναίκας του.

Η γυναικοκτονία που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση έγινε το βράδυ της 1ης Απριλίου του 2024 και έλαβε χώρα λίγα μέτρα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Η 28χρονη Κυριακή έπεσε νεκρή μπροστά στα μάτια αστυνομικών και του ανθρώπου που τη συνόδευε, από το μαχαίρι του 39χρονου πρώην συντρόφου της. Οι λεπτομέρειες συγκλονιστικές: Είχε μεταβεί στο Α.Τ. για να αναφέρει ότι ο 39χρονος δράστης την παρακολουθούσε και να εκφράσει φόβους για τη σωματική της ακεραιότητα. Αποχωρώντας, ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να επιστρέψει σπίτι της, ωστόσο της απάντησαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο και την παρέπεμψαν στην Άμεση Δράση. Το αιματηρό συμβάν προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, καρατομήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Τον Μάιο, μία 40χρονη εντοπίστηκε νεκρή με ένα μαχαίρι στην κοιλιά στη μέση του δρόμου, στο Μενίδι. Το έγκλημα ομολόγησε ο εν διαστάσει 50χρονος σύζυγός της, ο οποίος είχε στείλει δολοφονικό καρτέρι. Το θύμα είχε καταγγείλει τρεις φορές τον 50χρονο, ο οποίος όμως εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος. 

Στις αρχές του Ιουνίου, νεκρή με τραύματα από κατσαβίδι στον λαιμό εντοπίστηκε 11χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Ηλεία. Ο 37χρονος θείος του παιδιού, ο οποίος είχε απασχολήσει το 2017 την αστυνομία για απόπειρα βιασμού ανηλίκου, ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του. Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών» η δολοφονία αυτή είναι γυναικοκτονία, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ανήλικο κορίτσι.

Στα τέλη του ίδιου μήνα, νέο τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη. Ένας 81χρονος χτύπησε θανάσιμα την 73χρονη σύζυγό του και ύστερα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη. Ήταν άλλο ένα άγριο έγκλημα, καθώς ο ηλικιωμένος δράστης –που είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις αρχές για ενδοοικογενειακή βία– κατάφερε 12 μαχαιριές στο θύμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: