21.7.24

Νέα δεδομένα μετά την επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη...



Την ώρα που το δράμα της Γάζας είναι σε πλήρη εξέλιξη και λίγες ημέρες πριν ο Μπένιαμιν Νετανιάχου βρεθεί στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, το αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη φέρνει νέα ανατροπή δεδομένων για την πολύπαθη Μέση Ανατολή...


Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν μπαράζ επιδρομών σε επιλεγμένους στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ως απάντηση στην  επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ, η οποία εξέθεσε την πανίσχυρη ισραηλινή αεράμυνα.

Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση Νετανιάχου κλιμακώνει ακόμη ένα μέτωπο στην περιοχή, μετά και την ακραία ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο και φυσικά την γενοκτονία στη Γάζα.

Πυρκαγιά και τραυματίες

Από τα αεροπορικά χτυπήματα στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης προκλήθηκε τεράστια πυρκαγιά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν δεξαμενές καυσίμων, με τους Χούθι να ανακοινώνουν ότι από την επίθεση προκλήθηκαν θύματα χωρίς να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι υπάρχουν τουλάχιστον 80 τραυματίες, οι περισσότεροι με εγκαύματα.

Πού στόχευσε το Ισραήλ

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η ενέργεια ήρθε ως απάντηση στις «εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες».

Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών υποδομών. Συμπλήρωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους πριν από τις επιδρομές, οι οποίες ο στρατός τόνισε ότι διεξήχθησαν από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Όπως αναμενόταν, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν έχασε την ευκαιρία να προσπαθήσει να ανεβάσει τις πολιτικές του μετοχές και απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα μιλώντας για «υπενθύμιση προς τους εχθρούς ότι δεν υπάρχει μέρος που δεν μπορεί να φτάσει το Ισραήλ».

Αντίποινα στα αντίποινα 

Οι Χούθι, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση αυτή απλά θα κάνει τον λαό της Υεμένης να θέλει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τους Παλαιστίνιους, ενώ προανήγγειλαν και απάντηση στην ισραηλινή επιθετικότητα.

«Οι Χούθι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε ζωτικής σημασίας στόχους στο Ισραήλ», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος για να συμπληρώσει «η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση».

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ κατά της Χοντέιντα. 
ΜΜΕ της Υεμένης που πρόσκεινται στους αντάρτες μετέδωσαν, νωρίτερα, εικόνες με αμάχους να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι είχαν επιδέσμους και ήταν ξαπλωμένοι σε φορεία. 

Οι Χούθι, πάντως, επιμένουν να επιρρίπτουν ευθύνες και σε στενούς συμμάχους του Ισραήλ που έχουν παρουσία στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και η κλιμάκωση αυτή μπορεί να φέρει νέο γύρο επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και σε δυτικούς στόχους που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. 

Τι αλλάζει

Παρά την ένταση πολλών μηνών αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αναλαμβάνει ευθύνη για χτυπήματα εναντίον της Υεμένης, γεγονός που φέρνει νέα δεδομένα στη σύγκρουση στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχής της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες και μέχρι στιγμής είχε παραμείνει, ουσιαστικά, άθικτο. 

Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι εάν συνεχιστούν τα χτυπήματα αυτά, η ήδη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Υεμένη θα επιδεινωθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: