28.7.24

Ολλανδία: Ο καταδικασμένος για βιασμό Ολυμπιονίκης... «δεν είναι παιδόφιλος»...



Ανώτερος αξιωματούχος της Ολλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής ισχυρίστηκε ότι ο παίκτης μπιτς βόλεϊ Στίβεν Βαν ντε Βέλντε, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή τεσσάρων ετών για βιασμό 12χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία το 2016, δεν είναι παιδόφιλος...


Βρετανός που ζει στην Ολλανδία έγραψε στην Επιτροπή για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή του αθλητή στην εθνική Ολλανδίας. Εκπρόσωπος της Επιτροπής του απάντησε: «Πραγματικά δεν πιστεύετε ότι η ολλανδική NOC θα έστελνε κάποιον στο Παρίσι, που είναι πραγματικός κίνδυνος; Όχι, δεν είναι» υποστήριξε ο αξιωματούχος κρίνοντας απαραίτητο να αναφέρει ότι «έχει παίξει σε όλα τα διεθνή τουρνουά από το 2018».

Ο Βρετανός δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απάντηση που έλαβε. Πάντως, δεν είναι η πρώτη αντίδραση για την υπόθεση. Μέσα στην εβδομάδα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχτηκε εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καταδικασμένος αθλητής, έχει λάβει άδεια να αγωνιστεί στο Παρίσι. Η ΔΟΕ έκρινε ότι η επιλογή των αθλητών για τους Αγώνες ήταν ευθύνη των επιμέρους επιτροπών.


Ο 29χρονος είχε ομολόγησε την ενοχή του για τον βιασμό της ανήλικης, που φέρεται να γνώρισε στο Facebook και ταξίδεψε για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, ώστε να την συναντήσει, έχοντας πλήρη γνώση της ηλικίας της. Εξέτισε 12 μήνες σε βρετανική φυλακή, προτού μεταφερθεί στην πατρίδα του, όπου αφέθηκε ελεύθερος.

Η Αθλητική Ομοσπονδία της Ολλανδίας υποστηρίζει ότι έλαβε «συγκεκριμένα μέτρα» για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον για όλους τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες με δεδομένη τη συμμετοχή του συγκεκριμένου παίκτη, ο οποίος δεν μένει στο Ολυμπιακό χωριό. «Έχει δεσμευτεί πλήρως με όλες τις απαιτήσεις και έχει εκπληρώσει όλα τα αυστηρά όρια αξιολόγησης κινδύνου» λέει η σχετική ανακοίνωση στην οποία διαβάζουμε πως οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει... «κίνδυνος υποτροπής. Ο Βαν ντε Βέλντε παρέμεινε διαφανής σχετικά με την υπόθεση την οποία αναφέρει ως το πιο σημαντικό λάθος της ζωής του. Λυπάται βαθιά για τις συνέπειες των πράξεών του».


Η ολλανδική Επιτροπή συνεχίζει να δέχεται πυρά από ομάδες που εκπροσωπούν επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης. Μία ομάδα κατηγόρησε την επιτροπή ότι δεν σκέφτεται «καθόλου για τον πιθανό αντίκτυπο στους επιζώντες εάν δουν έναν βιαστή ανηλίκων στους Ολυμπιακούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: