29.7.24

Η αγωνία για την επόμενη ημέρα...

 
H διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου αχνοφαίνεται, την ώρα που γίνεται όλο και πιο ορατή η αποσύνθεση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος κυρίως λόγω της αναξιοπιστίας του και της αδυναμίας του να διαχειριστεί τα κύματα των μεγάλων προβλημάτων... Η κυβερνητική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκαλύπτεται με μεγάλη ταχύτητα: στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στους νόμους της διάλυσης των συνθηκών εργασίας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, αλλά ακόμα και του ίδιου του κράτους. Η υποσχόμενη από τον κ. Μητσοτάκη ανάπτυξη έχει αντικατασταθεί από την απόλυτη ανασφάλεια για τις επόμενες ημέρες.

Και αυτή η κατάσταση ωθεί και την κοινωνία να αναζητά λύσεις σε άλλες επιλογές. Δείχνοντας ότι εύκολα μπορεί να εγκαταλείψει τον Κυριάκο και τους συνεργάτες του, αρκεί να φανεί ελπίδα σε πρόσωπα και κόμματα. Ως επακόλουθο, έχουμε την ανησυχία των δυνάμεων και των παραγόντων που θέλουν να ελέγχουν τη διακυβέρνηση. Όλων εκείνων που θεωρούν ότι ελέγχουν την κατάσταση, όλων εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν και πρέπει να ελέγξουν τις εξελίξεις.


Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν επιταχύνει τις εξελίξεις και στην αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαμόρφωση μιας συνολικής κυβερνητικής πρότασης που θα συσπειρώσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Προσπάθεια που πράγματι καλείται να ξεπεράσει και τις τάσεις εσωστρέφειας.

Στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην αναζήτηση ηγεσίας ή επιβεβαίωσης της υπάρχουσας προκειμένου να κερδίσει μεγαλύτερη αποδοχή. Οι προσπάθειες αυτές δεν μένουν ανεπηρέαστες από την πίεση της αγωνίας της μεγάλης πλειοψηφίας ή ακόμα και της αμφισβήτησης για το αποτελεσματικό των προτάσεων.

Είναι η Αριστερά που πρέπει να διαμορφώσει πλειοψηφικές προτάσεις, ικανές να εμπνεύσουν, πείθοντας για την αποτελεσματικότητα τους. Η μάχη αυτή έχει γίνει πολύπλοκη, πρωτίστως σκληρή και ωμή. Και αυτό δεν πρέπει να ξεγελάσει ούτε τους πολίτες ούτε τις ηγεσίες.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: