2.7.24

«Ουδέν σχόλιο»...


...και αμηχανία στα συντονισμένα πυρά Σαμαρά – Καραμανλή...
 Το χάσμα που συνεχώς μεγαλώνει ανάμεσά τους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν με τις παρεμβάσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, δημιουργώντας ακόμη ένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό και τους στενούς τους συνεργάτες...

Μπροστά σε ένα ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν πολλά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., τα πυρά ήταν σφοδρά, με το Μαξίμου να καλείται αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί ακόμη μια θύελλα, δεδομένου πως δεν επιθυμεί να βρεθεί σε ανοιχτό πόλεμο με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.


Μισή απάντηση από Μαξίμου 

Μέσα σε αυτό το κλίμα η γραμμή προς κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές είναι ξεκάθαρη και τετριμμένη, καθώς από το πρωί οι όποιες παρεμβάσεις για το ζήτημα απηχούν τη χθεσινοβραδινή κυβερνητική διαρροή πως «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών».

Αυτό ακριβώς επανέλαβε σήμερα το μεσημέρι μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι δεν σχολιάζει τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, αλλά επιχείρησε να απαντήσει κρατώντας χαμηλά τους τόνους.

«Δεν θα πω αν με ενόχλησε το α’ ή το β’. Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργού, είμαι από μικρό παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε για το υπόλοιπο της τετραετίας για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω συγκεκριμένες πολιτικές ως δεξιές. Κακώς διαχρονικά θεωρείτο η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια δεξιά πολιτική, ή η εφαρμογή ενός δικαιότερου Ποινικού Κώδικα. Εγώ όλα αυτά τα λέω υπεύθυνη πολιτική. Σε αυτήν συμφωνούμε διαχρονικά οι Νεοδημοκράτες αλλά και όσοι επιθυμούν να έρθουν να μας βρουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά έσπευσε να αναφέρει ότι «λάβαμε πριν έναν χρόνο μία πολύ ισχυρή εντολή, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που στο τέλος της τετραετίας θα βελτιώσει την καθημερινότητα και για αυτό θα κριθούμε, αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο».

Σχετικά με το κομμάτι της διεύρυνσης σημείωσε «η στρατηγική της λελογισμένης διεύρυνσης, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αποδίδει», ενώ για τις ψήφους στα δεξιά της Ν.Δ. επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν οι αιτίες πίσω από αυτές τις επιλογές, κάνοντας λόγο για ανάγκη να βρεθούν γρηγορότερες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών σε θέματα όπως στην ασφάλεια, την ακρίβεια  κλπ.

Μίλησε, ακόμη, και για τις κυβερνητικές επιλογές αναφέροντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι κοινοβουλευτικά στελέχη και διαχρονικά στελέχη της Ν.Δ. 

Απάντηση θέλησε να δώσει και στα πυρά Σαμαρά και Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική αναφέροντας ότι «κανείς πρωθυπουργός δεν θα ψέλλιζε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» για να συμπληρώσει «όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι μόνες διαφωνίες με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».

Τέλος, αναφορικά με τα πυρά για το μεταναστευτικό περιορίστηκε στο να δηλώσει «δεχόμαστε τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες πλέον».

Από την απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει γίνεται εμφανές ότι το Μαξίμου επιθυμεί να διαχωρίσει τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, καθώς θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε περισσότερο θεσμικός, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε πολύ επικριτικός και έστρεψε τα πυρά του και ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η απάντηση Μπακογιάννη

Τη γαλάζια γραμμή δεν ακολούθησε, όπως φαίνεται, η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής με συγκεκριμένο ειδικό βάρος μέσα στην παράταξη, η οποία  εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή κατά του Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι «κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία».

Μάλιστα η πρώην υπουργός διαχώρισε τις τοποθετήσεις Καραμανλή – Σαμαρά με σαφή στόχευση στο να ασκήσει κριτική προς τον δεύτερο, ενώ απάντησε αναλυτικά για τα εθνικά θέματα λέγοντας «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, οι σταθερές της Ευρώπης – της ευημερίας και της ειρήνης – δεν είναι πλέον σταθερές και απειλούνται από την Ουκρανία και τη Μέσης Ανατολή. Η Ευρώπη η ίδια βρίσκεται σε περιδίνηση και για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την Ευρώπη».

Για τη δε κριτική του πρώην πρωθυπουργού σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε: «Επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εξωτερικών τότε Ευάγγελος Βενιζέλος – εξ ονόματος της κυβέρνησης Σαμαρά – μίλησε στον ΟΗΕ και είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού, erga omnes, όπως ακριβώς είναι η πάγια θέση της Ελλάδας, από την ημέρα που εμείς κάναμε το Βουκουρέστι. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, αυτή είναι μία πραγματικότητα και δεν αλλάζει. Ας έλεγε στον κύριο Βενιζέλο "εγώ είμαι πρωθυπουργός της χώρας, εγώ δε δέχομαι σύνθετη ονομασία και πρόσεχε μην το πεις"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: