6.7.24

Κασσελάκης υπέρ συγκλίσεων «χωρίς ρευστοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ...


...και μεγάλων αλλαγών στη δομή του...
Τέλος σε Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία: τι προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-.ΠΣ. για τα όργανα. Οι εσωκομματικές αιχμές και αποτίμηση της κάλπης των ευρωεκλογών...
Υπέρ της σύγκλισης με κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά «χωρίς ρευστοποίηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνοντας παράλληλα μεγάλες αλλαγές στη δομή του κόμματος.


Στη διάρκεια της ομιλίας του κράτησε χαμηλότερους τόνους από προηγούμενες εμπρηστικές τοποθετήσεις του προσπαθώντας να φανεί διαλλακτικός αλλά διαμήνυσε ότι «η εποχή υποκρισίας τέλειωσε» και αρνήθηκε την κριτική για μη σύγκληση των συλλογικών οργάνων και για «δολοφονία χαρακτήρων».


«Δεν έχει μυστικό κύκλο... Δεν τιμώρησα κανέναν» υποστήριξε και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε φραξιάς και επετηρίδας, ενώ απέρριψε επίσης την πρόταση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης για δημοψηφίσματα τονίζοντας ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο καταστατικό συνέδριο, βάσει καταστατικού.

Για μια «μεγάλη κοινωνική συμμαχία»

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την εισήγηση τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγέτιδα δύναμη στην πολιτική σκηνή επαναλαμβάνοντας τη θέση του για συγκλίσεις με άλλα κόμματα, με σταδιακές διαδικασίες από τα κάτω προς πάνω και με αυτοτέλεια υφιστάμενων σχημάτων, «γιατί ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ένα κόμμα όσο διεφθαρμένο και αν ήταν», για «να σχηματιστεί μια ακηδεμόνευτη πολιτική μάζα, που δεν την κρατά κανείς και από πουθενά», για να μην «καταλήξουμε σε πασαρέλα προσώπων άνευ νοήματος».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για μια «μεγάλη κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων, που το δίκιο τους έμεινε μισό», με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτή τη Συμμαχία, ώστε να «εκπέμπει το μήνυμα ότι η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι βιοπορισμού».

Για την αποτίμηση των ευρωεκλογών

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αποδίδοντας την πτώση του ποσοστού πρώτα στο γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του κόμματος και ύστερα σε λάθη του. Αναφορικά με αυτά είπε μόνο πως μπορεί να ήταν λάθος η δημοσίευση πόθεν έσχες αλλά συμπλήρωσε πως μπορεί και να αποδειχτεί παράδειγμα μίμησης.

«Εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά απέναντι στο σύστημα προπαγάνδας της κυβέρνησης» είπε αφού υποστήριξε ότι το χρήμα μπορεί να κερδίσει την αλήθεια μια και δυο φορές αλλά ποτέ στην Ελλάδα τρεις φορές.

Επίσης, επέρριψε ευθύνες σε «οργανωτικές αδυναμίες» ελλείψει χρόνου και λειτουργικής ετοιμότητας στην προεκλογική κούρσα, μετά τις διασπάσεις και τις μάχες χαρακωμάτων, αναφερόμενος στη Νέα Αριστερά 

Οι προτάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

«Το κόμμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ανανέωση» είπε και κατέθεσε τις παρακάτω «ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία»

«Να ενεργοποιήσουμε τις δημοτικές επιτροπές μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακές συνελεύσεις μελών, επιφορτισμένες με τη διαβούλευση θέσεων και προγράμματος, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.
Να καταργήσουμε τις νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις περιφερειακές επιτροπές 
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη, που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) με αρμοδιότητα το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος και την εκτίμηση του βαθμού υλοποίησής του ώστε ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Το ΕΣΜ να εκλέγει τον/την γραμματέα, τον/την συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο μελών, τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των Τμημάτων.
Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 μέλη: τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον γραμματέα και τον διευθυντή της Κ.Ο.  Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων  
Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: