6.7.24

Γιατί ακυρώθηκαν υψηλές επαφές ανάμεσα σε Ουγγαρία και Γερμανία;...


«Ο λόγος είναι καθαρά τεχνικός και όχι πολιτικός» υποστηρίζει το υπ. Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η οποία ακύρωσε συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με την Γερμανίδα ομολόγου της, Αναλένα Μπέρμποκ, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στη Βουδαπέστη...

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «λόγω μιας αναπάντεχης αλλαγής στο πρόγραμμα του υπουργού, το υπ. Εξωτερικών ζήτησε η επίσκεψη να λάβει χώρα σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον».

Χθες το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε έκπληξη για την ακύρωση μιας «σοβαρής και ειλικρινούς» συζήτησης, μετά τις συνομιλίες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που προκάλεσε την αντίδραση της Ε.Ε, και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα από τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το γερμανικό υπουργείο εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση του «ραντεβού», που κατά την εκτίμησή του θα ήταν σημαντικό «λόγω και του αιφνιδιαστικού και χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση ταξιδιού του Όρμπαν».

Το Βερολίνο πάντως άσκησε κριτική στην επίσκεψη, καθώς ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά και ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπούσε σε καμία περίπτωση το σύνολο της Ένωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται από τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «η θέση της ΕΕ είναι πολύ σαφής: καταδικάζουμε τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά και με όπλα και αυτό οργανώνεται από την ΕΕ». 

Θυμίζουμε ότι ο Ουγγαρία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.