13.7.24

Γλίτωσαν το ρεζιλίκι στην τελευταία ψήφο...



 Για μόλις μία ψήφο ο Δήμος Παύλου Μελά απέφυγε να καταστεί ιστορικά δακτυλοδεικτούμενος και καταγέλαστος!... Το δημοτικό συμβούλιο του ιστορικού δήμου της δυτικής Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίασή του με μόλις μία ψήφο διαφορά ενέκρινε τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήδη έχουν αποφασίσει κατ’ επανάληψη και ομοφώνως τα δημοτικά συμβούλια Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών.


Αυτό που είχε να κάνει ο Δήμος Παύλου Μελά -έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τους άλλους τρεις δήμους- ήταν να επικαιροποιήσει την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε μια υπόθεση («Εφ.Συν.» 23.1.2023, «Μετά θάνατον εξορία για τον Μίκη Θεοδωράκη») που επιεικώς έχει χαρακτηριστεί ιστορική ύβρις και προσβολή στον Μίκη. Δύο φορές ήδη η Επιτροπή του Αρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την αίτηση για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη με το αστείο αιτιολογικό ότι «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες»!


Μετά από καθυστερήσεις που ήδη είχαν γεννήσει πολλά ερωτήματα, το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά κλήθηκε προχθές με ονομαστική ψηφοφορία να επικαιροποιήσει την προηγούμενη απόφαση. Από ό,τι φαίνεται, όμως, πολλά πράγματα άλλαξαν στον δήμο… προς το χειρότερο! Υπέρ της επικαιροποίησης τάχθηκαν στην ψηφοφορία 12 δημοτικοί σύμβουλοι, 11 κατά και ένα λευκό. Οσοι ψήφισαν κατά προέρχονταν από την παράταξη της διοίκηση του Δημήτρη Ασλανίδη και την παράταξη «Ανατροπή» του Γιώργου Λίλτση.

Είναι χαρακτηριστικές κάποιες από τις τοποθετήσεις που έγιναν, όπως του αντιδημάρχου Νίκου Σίβη, ο οποίος είπε ότι «θα έχουν πρόβλημα οι καταστηματάρχες, τόσα χρόνια όλοι τη γνωρίζουν ως οδό Λαγκαδά. Δεν θα την κάνουμε “Θεοδωράκη” επειδή το ήθελε ο Ζέρβας (σ.σ.: εννοεί τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης)»! Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανατροπή», Στέφανος Χατζηλιάδης, ήταν πιο ευγενικός αφού, όπως είπε, «τιμώ τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, απλά ήθελα να ρωτήσω τη διοίκηση εάν έχει κάνει κάποιες ενέργειες καθώς με τη μετονομασία της Λαγκαδά όλοι οι επαγγελματίες της οδού θα επιβαρυνθούν».

«Θα είναι ντροπιαστικό να είμαστε ο μόνος δήμος ο οποίος θα καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση που είναι απόλυτα σωστή», έλεγε από την πλευρά του ο Ιάκωβος Αβραμίδης από την παράταξη «Προοδευτική Συνεργασία Παύλου Μελά - Πολίτες Ξανά». «Πάλι καλά που δεν γίναμε ρεζίλι», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» σύμβουλος της παράταξης Δεμουρτζίδη που μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και έναν σύμβουλο της διοίκησης έσωσαν την κατάσταση.

Εστω κι έτσι, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δήμου Παύλου Μελά συντάσσεται με τις αποφάσεις των άλλων τριών δήμων και όλοι μαζί θα επαναφέρουν το αίτημα για μετονομασία μετά τη φετινή δεύτερη απόρριψη από την Επιτροπή του άρθρου 8 του αιτήματος που είχε αποσταλεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για μετονομασία της οδού προς τιμήν του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Σημειώνουμε ότι το αίτημα των δήμων θα συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές Θεσσαλονικέων οι οποίοι συνέστησαν την «Κίνηση Πολιτών για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη», η οποία με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει και τη δεύτερη απόρριψη της μετονομασίας «με έωλες αιτιολογίες, που δεν στέκουν σε καμιά νομική, αλλά και ανθρώπινη λογική, φανερώνουν όχι μόνο τη διάσταση του κοινού αισθήματος με τα “αρμόδια κρατικά όργανα”, αλλά και την ύποπτη -έως προκλητική- πρακτική που κάποιοι εξακολουθούν να ακολουθούν όταν η καθημερινότητα ξεπερνά τον μικρόκοσμό τους». Τόνιζαν μάλιστα πως «όσοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί κτήμα οπισθοδρομικών αντιλήψεων λαθεύουν και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά και έμπρακτα» αφού «ο Μίκης Θεοδωράκης κρίθηκε από την Ιστορία και βρέθηκε άξιος για την πατρίδα».

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: