14.7.24

Ξεκίνησε το γαϊτανάκι ευθυνών για την απόπειρα κατά του Τραμπ...



Αλλάζει άρδην το τοπίο στην προεκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ από τον 20χρονο Τόμας Κρούκς, με τα αναπάντητα ερωτήματα να παραμένουν αρκετά...

Με τις πρώτες αναλύσεις να αναφέρουν ότι έρχονται ανατροπές στη ρητορική και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι δύο αντίπαλοι για τον Λευκό Οίκο, ήδη έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι ευθυνών για το αιματηρό περιστατικό.


Η Secret Service είναι, πλέον, υπό ασφυκτική πίεση με τις πρώτης αναφορές να κάνουν λόγο για αίτημα από την πλευρά Τραμπ προκειμένου να έχει αυξημένη ασφάλεια στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αίτημα το οποίο, όπως καταγγέλλεται, δεν έγινε δεκτό.

Τώρα η υπηρεσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς ως «απολύτως ψευδείς», με τον επικεφαλής Επικοινωνίας, Άντονι Γκουγκλιέλμι να υπογραμμίζει «υπάρχει ένας ψευδής ισχυρισμός πως ένα μέλος της ομάδας του πρώην προέδρου ζήτησε επιπλέον ασφάλεια και πως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Στην πραγματικότητα έχουν προσφέρει επιπλέον πόρους στο πλαίσιο της αυξημένης προεκλογικής δραστηριότητας».


Τον ισχυρισμό αυτό έκανε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων και βετεράνος των ενόπλων δυνάμεων Μάικ Γουόλτζ, επικαλούμενος πηγές που του μετέφεραν την άρνηση του αιτήματος για έξτρα παροχή βοήθειας. 


Σε κατάσταση συναγερμού

Το μόνο σίγουρο σε αυτή τη φάση είναι ότι η επίθεση κατά του Τραμπ θα φέρει δραματική αύξηση στους κανόνες ασφάλειας τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Επόμενο «στοίχημα» είναι το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα, στη σκιά του φιάσκου ασφάλειας στην Πενσιλβάνια.

Ανώτεροι αξιωματικοί αναφέρουν στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι επανασχεδιάζονται τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αναμένεται να επεκταθούν όχι μόνο στις εμφανίσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σε αρκετές πολιτικές εκδηλώσεις των επόμενων εβδομάδων ή και μηνών. 

Σοκάρουν τα βίντεο – Γρίφος τα κίνητρα

Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν στο διαδίκτυο βίντεο από τη στιγμή που ο ένοπλος ανοίγει πυρ κατά του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και από την αντίδραση των ελεύθερων σκοπευτών, καθώς ο 20χρονος Κρούκς σκοτώθηκε σχεδόν ακαριαία.



Οι έρευνες των αρχών στρέφονται, πλέον, στην προσωπική ζωή του νεαρού, καθώς δεν έχει διαρρεύσει ακόμη κάποια πληροφορία για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση.




Σύμφωνα με το AP το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ανήκε στον πατέρα του νεκρού δράστη με πηγές να επισημαίνουν ότι αγοράστηκε από εκείνον πριν από έξι μήνες. Προς το παρόν ο πατέρας του Κρουκς έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί και ότι θα συνεργαστεί στις έρευνες. 

Στο επίκεντρο των ερευνών είναι αυτή τη στιγμή το σπίτι του δράστη, με αστυνομικούς να κάνουν φύλλο και φτερό την περιοχή, ενώ, όπως μετέδωσε το CNN, πολλά γειτονικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.  

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Wall Street Journal οι Αρχές εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα.

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς αποφοίτησε από το σχολείο του Μπέθελ το 2022 και φέρεται να ήταν εγγεγραμμένος ως ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικάνων. Τα αρχεία, πάντως, δείχνουν πως μια δωρεά 15 δολαρίων είχε γίνει από άτομο με το όνομα Τόμας Κρουκς και ίδια διεύθυνση με τον δράστη και σε μια οργάνωση που έχει σχέσεις με τους Δημοκρατικούς

Χαροπαλεύουν δύο άτομα
Εκτός από τον έναν πολίτη νεκρό, όμως, υπάρχουν και δύο τραυματίες από την επίθεση. Και οι τρεις είναι ενήλικες άνδρες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές.

Η κατάσταση των δύο τραυματιών παραμένει κρίσιμη.

Αναμένεται διάγγελμα Μπάιντεν

Το Associated Press μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε πλήρως το πρόγραμμά του και αναμένεται να απευθυνθεί προς τον αμερικανικό λαό για να στείλει μήνυμα ενότητας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ενημέρωσαν τον Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του Λευκού Οίκου για τα όσα συνέβησαν με την επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, ο γραμματέας του τμήματος της Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας και ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Το «παρών» έδωσαν ο σύμβουλος ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και η διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών, Κιμ Τσιτλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: