28.7.24

Το Ισραήλ έπληξε θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο...


...ως αντίποινα για επίθεση στο Γκολάν...
Ενισχύονται οι φόβοι για κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης μετά από χτυπήματα και απειλές. Ο ΟΗΕ ζητά «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» από τις δύο πλευρές...
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ καθώς αεροσκάφη του τη διάρκεια τη νύχτα μπαράζ βομβαρδισμών κατά θέσεων της Χεζμπολά, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας σε χωριό των Δρούζων στα υψίπεδα του Γκολάν.

Η ρουκέτα έπληξε γήπεδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας δέκα ως 20 ετών, αλλά η Χεμπολά διέψευσε πως εκτοξεύτηκε από μαχητές της. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση δήλωσε πως δεν είχε «καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό», κατηγορώντας εχθρικά μέσα ενημέρωσης για «ψευδείς ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» της οργάνωσης βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου και στον νότιο Λίβανο, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ορκιστεί νωρίτερα ότι η οργάνωση θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» μετά το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. «Η επίθεση της Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη. Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», απείλησε ο Ισραηλνός υπουργός Εξωτερικών Κατς.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας πως η «στοχοποίηση αμάχων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αντίκειται στις αρχές της ανθρωπότητας», ενώ ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο δήλωσε στο Reuters ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρχές δύο χωρών «για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες του περιστατικού στο Ματζτάλ Σαμς και να διατηρήσει την ηρεμία».
 
Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα απηύθυναν έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα. Σε κοινή ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

Η Χεζμπολάχ και άλλες πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο Λίβανο έχουν επανειλημμένα πλήξει ισραηλινό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει πόλεις βαθιά μέσα στο Λίβανο. Λιβανέζοι αξιωματούχοι και ομάδες δικαιωμάτων έχουν υποστηρίξει ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο στο νότιο Λίβανο.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εκατέρωθεν της μπλε γραμμής που χωρίζει τα δύο έθνη, προκαλώντας αυξανόμενη οργή στο εσωτερικό του Ισραήλ εν μέσω απαιτήσεων από την κυβέρνηση να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: