1.7.24

Μεγάλες φωτιές σε Χίο και Κω...



Σκληρές μάχες με τις φλόγες δίνουν για ακόμα μια ημέρα, πυροσβέστες και εθελοντές, σε αρκετές περιοχές. Αυτήν την ώρα, δύο είναι οι πυρκαγιές που απασχολούν ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές: στην Κω και τη Χίο...

Ειδικότερα, σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στην Αντιμάχεια της Κω. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις που επιχειρούν από αέρος έχουν ενισχυθεί. Ειδικότερα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11:50 και καίει χαμηλή βλάστηση ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια, λόγω της πυρκαγιάς.


Διαστάσεις έχει λάβει και η φωτιά που ξέσπασε στη Σιδηρούντα της Χίου σήμερα το πρωί με πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες να δίνουν «μάχη» προκειμένου να μην επεκταθεί σε κατοικημένη περιοχή. Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα: 100 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος του νησιού, Παντελής Καμπούρης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το μέτωπο απέχει 700 μέτρα από οικισμό και ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η Πολιτική Προστασία ζήτησε μέσω του «112» να εκκενωθεί προληπτικά το Μετόχι ζητώντας από όσους βρίσκονται εκεί να απομακρυνθούν προς την παραλία της περιοχής. 


Διάσπαρτες εστίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, τις βραδινές ώρες χθες, Κυριακή, στην περιοχή Αγία Μαρίνα στη Ζάκυνθο. Επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 4 οχήματα, που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από την Κυλλήνη. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, Κυριακή, στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον βελτιωμένη.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή υπάρχει από μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιοι Δέκα του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης. 


Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί της Ύδρας. Επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή από μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τέλος, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου όμως έγιναν στάχτη αρκετά σπίτια σε Κερατέα και Σταμάτα και καταστράφηκαν μεγάλες αγροτοδασικές εκτάσεις. Τραγικό θάνατο βρήκε 45χρονος που υπέστη ανακοπή έπειτα από εισπνοή καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: