16.7.24

«Ασπιρίνες»...



...για την ενεργειακή ακρίβεια από τον Μητσοτάκη...
Ο πρωθυπουργός έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, να κάνει το ελάχιστο δυνατό (επιδότηση) και όπως φαίνεται, μόνο για τον μήνα Αύγουστο, φορολογώντας τα υπερκέρδη των παρόχων μόλις για ένα δίμηνο...
Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να ανεβαίνουν συνεχώς στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Μαξίμου επιχειρεί κατόπιν εορτής να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επενδύοντας σταθερά στο αφήγημα πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πολίτες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε έκτακτο τέλος για δύο μήνες στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, προκειμένου να δοθεί επιδότηση του ρεύματος τον Αύγουστο. Δηλαδή, ο Κυρ. Μητσοτάκης έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, να κάνει το ελάχιστο δυνατό (επιδότηση) και όπως φαίνεται, μόνο για τον μήνα Αύγουστο, φορολογώντας τα υπερκέρδη των παρόχων μόλις για ένα δίμηνο.

 Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, παραπέμποντας στον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το πρωί της Τετάρτης.


Η σύσκεψη και τη απτή πραγματικότητα

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις δυσθεώρητες αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος και την εκ νέου επιβάρυνση στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δεν έγιναν ανακοινώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα του Μαξίμου λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι λογαριασμοί ρεύματος του Ιουλίου είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται η παγίδα με τα λεγόμενα πράσινα τιμολόγια, τα οποία εξαρχής προωθούσε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση των τιμών για τον μήνα Ιούλιο απλώς επιβεβαίωσε την εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων του 2023, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέσπισε τα πράσινα τιμολόγια στα οποία μεταφέρθηκε η πλειονότητα των καταναλωτών. Ομως, τα τιμολόγια αυτά συνδέονται ευθέως με τη μέση χονδρεμπορική τιμή (μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς-ΤΕΑ) του προηγούμενου μήνα όπως βγαίνει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Οι πάροχοι ρεύματος ανακοίνωσαν μέση αύξηση άνω του 10% στα τιμολόγια του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο, που επίσης είχε αύξηση έναντι του Μαΐου, ενώ υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση άνω του 20%. 

Σημειώνεται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τραβάει την ανηφόρα, σε μια περίοδο όπου οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών, ακόμη και μέσα στη νύχτα. 

Επιπλέον, οι κυβερνητικές ενέργειες γίνονται στον απόηχο καταγγελιών της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για «συμπληρωματικούς λογαριασμούς» ρεύματος σε επαγγελματίες, από τους οποίους ζητούν πίσω κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν το 2022 και το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δρα για ακόμα μια φορά κατόπιν εορτής, καθώς εδώ και μήνες οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένους λογαριασμούς κι ενώ οι πάροχοι  ενέργειας καταγράφουν συνεχώς υπερκέρδη. Επομένως, οι επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις τού πρωθυπουργού δεν διαγράφουν την απτή πραγματικότητα τού συνεχούς κύματος ακρίβειας και της σημαντικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: