Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα προεκλογικά παζάρια στη Γαλλία, εν όψει του κρίσιμου β' γύρου των βουλευτικών εκλογών όπου θα κριθεί αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, που ήρθε πρώτος στον α' γύρο, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο... Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν θα συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Ατάλ, δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, αλλά όχι με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που προεκλογικά επένδυε στη θεωρία των δύο άκρων, αν τελικά η Ακροδεξιά δεν μπορέσει να συγκεντρώσει επαρκείς βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση, σύμφωνα με σενάρια σκέφτεται να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, και μάλιστα το όνομα που επικρατεί για την πρωθυπουργία είναι αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ.
221 αποχωρήσεις από την κούρσα
Το απόγευμα της Τρίτης οριστικοποιήθηκαν οι λΙστες των υποψήφιων βουλευτών που θα συμμετάσχουν στον β' γύρο των εκλογών. Σε μια προσπάθεια να αποκλειστούν οι υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού, 221 υποψήφιοι της κεντροδεξιάς και της Αριστεράς, που είχαν έρθει τρίτοι στις περιφέρειές τους, αποσύρθηκαν από την κούρσα ώστε οι ψήφοι τους να διοχετευθούν σε υποψηφίους του δημοκρατικού τόξου.
Μακρόν: Δεν συγκυβερνάμε με την Ανυπότακτη Γαλλία
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε: «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία».
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε επίσης ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά έως τους Οικολόγους και τους Σοσιαλιστές.
Πάντως οι Οικολόγοι αποκλείουν συνεργασία με τη συμμαχία του Μακρόν.
«Τα πάντα μας χωρίζουν από τον Ανυπότακτη Γαλλία», είπε ο Ατάλ που είπε ότι κόμμα της Αριστεράς δεν είναι σε θέση να αποκτήσει πλειοψηφία ενώ το ακροδεξιό ίσως τα καταφέρει. «Μπορούμε να αποφύγουμε την απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, που πρόσθεσε ότι το 90% των υποψηφίων του στρατοπέδου του Μακρόν, που ήρθαν τρίτοι στον α' γύρο, αποσύρθηκαν από την κούρσα.
Υποστήριξε ότι ήταν σωστό το γεγονός ότι αποσύρθηκαν, ακόμη και αν έγινε υπέρ των υποψηφίων της Ανυπότακτης Γαλλίας, λέγοντας ότι ούτε η Ανυπότακτη Γαλλία ούτε η συμμαχία του Μακρόν μπορούν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
«Το διακύβευμα είναι η Ακροδεξιά να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία και πρέπει να κάνουμε τα πάντα γι' αυτό. Δεν είναι ωραίο για κάποιους Γάλλους να πρέπει να μπλοκάρουν… ψηφίζοντας με τρόπο που δεν ήθελαν, αλλά είναι ευθύνη μας να το κάνουμε αυτό».
Repubblica: Ο Μακρόν θέλει πρωθυπουργό τη Λαγκάρντ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o Γάλλος πρόεδρος στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, από το Κέντρο έως την Αριστερά, και μάλιστα με επικεφαλής ένα πρόσωπο που θα θυμίζει τον Μάριο Ντράγκι, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ιταλία, για να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο.
Και το πρόσωπο αυτό φέρεται να είναι η Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν αναλάβει ο Γκαμπριέλ Ατάλ την πρωθυπουργία, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι προτείνει στην νυν επικεφαλής της ΕΚΤ τη θέση, αλλά εκείνη είχε αρνηθεί λέγοντας ότι «θα ήταν τιμή μου να υπηρετήσω ξανά τη χώρα μου, αλλά έχω μια αποστολή να ολοκληρώσω», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη μάχη κατά του πληθωρισμού στην Ε.Ε.
Πλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, και την οικονομία της Γαλλίας να βρίσκεται σε συμπληγάδες, παρασκηνιακά άρχισε πάλι να ακούγεται το όνομα της Λαγκάρντ.
Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών και επιτρόπου στην Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, του επίσης πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, του Λοράν Μπερζέ, πρώην γραμματέα του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT.
Σύμφωνα με τον Γάλλο συνταγματολόγο, Ζαν-Φιλίπ Ντεροσιέ, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά κυβέρνηση τεχνοκρατών στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, αλλά θα μπορούσε να είναι μια λύση έναντι της ακυβερνησίας, καθώς αυτού του είδους η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα μπορούσε να κυβερνήσει με σχετική πλειοψηφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου