Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του να αποφασίσουν πότε και πώς θα αντιδράσουν για μια θανατηφόρα επίθεση με ρουκέτα που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ λένε ότι έγινε από τη λιβανέζικη σιιτική μαχητική οργάνωση Χεζμπολά...
Οι υπουργοί συναντήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση μετά το χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το βράδυ του Σαββάτου, που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους από την κοινότητα των Δρούζων.
Η Χεζμπολά αρνήθηκε την ευθύνη. Ήταν το πιο θανατηφόρο διασυνοριακό περιστατικό εδώ και μήνες ανταλλαγών πυρών μεταξύ των δύο πλευρών.
Η επίθεση ενίσχυσε τους φόβους ότι οι εχθροπραξίες που είχαν σχετικά περιοριστεί μέχρι στιγμής θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Οι δυτικές κυβερνήσεις προτρέπουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει στη Χεζμπολάχ μετά το χτύπημα του Σαββάτου, αλλά τόνισε ότι κανείς «δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο». Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά το χτύπημα, πήγε στον τόπο της επίθεσης στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams το απόγευμα της Δευτέρας. «Αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας», είπε. "Το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται και δεν μπορεί να το αφήσει αυτό να περάσει. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή".
Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Υπήρξε οργή εναντίον των αρχών επειδή δεν απέτρεψαν το χτύπημα.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι βρισκόταν σε «συνεχείς συζητήσεις με τους ομολόγους του Ισραήλ και του Λιβάνου μετά τη φρικτή επίθεση» στον αγωνιστικό χώρο στο Majdal Shams.
Είπε ότι «εργάζεται επίσης για μια διπλωματική λύση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής [των ανεπίσημων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου] που θα τερματίσει όλες τις επιθέσεις μια για πάντα».
Το πρωί της Δευτέρας, μια επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έξω από την πόλη Σάκρα του Λιβάνου, περίπου 6,5 χιλιόμετρα (τέσσερα μίλια) από τα ισραηλινά σύνορα, σκότωσε δύο άτομα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου.
Η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ήταν δύο μαχητές της. Το Ισραήλ δεν σχολίασε την έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η Air France έγινε η τελευταία αεροπορική εταιρεία που ανέστειλε τις πτήσεις από και προς τη Βηρυτό, καθώς οι προσδοκίες για αντίποινα του Ισραήλ μεγαλώνουν. Η Lufthansa, η Swiss International Air Lines και η Eurowings έχουν επίσης αναστείλει τις πτήσεις.
Στο Majdal Shams, οι κηδείες των νεαρών θυμάτων έγιναν την Κυριακή εν μέσω σκηνών θλίψης. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν καθώς τα φέρετρα, ντυμένα στα λευκά, μεταφέρονταν στην πόλη.
Η επίθεση είναι η πιο καταστροφική που έπληξε την κοινότητα των Δρούζων, η οποία ζει στα υψώματα του Γκολάν για αιώνες. Αποτελούν μέρος μιας αραβόφωνης εθνικής και θρησκευτικής ομάδας με έδρα τον Λίβανο, τη Συρία, τα Υψίπεδα του Γκολάν και το βόρειο Ισραήλ. Εκείνοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν βρίσκονται υπό ισραηλινή διακυβέρνηση από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή από τη Συρία στον πόλεμο του 1967, αν και πολλοί έχουν διατηρήσει την πίστη τους στη Συρία.
Υπάρχουν περίπου 21.000 που ζουν στο βραχώδες οροπέδιο, περίπου το 20% των οποίων έχει αποδεχθεί την ισραηλινή υπηκοότητα. Η επίθεση στο Majdal Shams έχει προκαλέσει οργή σε όλο το Ισραήλ και την κοινότητα των Δρούζων, περίπου 110.000 από τις οποίες ζουν επίσης στο Ισραήλ. Κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ την Κυριακή, ο κ. Νετανιάχου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της άμυνας πριν συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.
Χαμάς κατά Νετανιάχου
Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εμπόδισε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προσθέτοντας νέους όρους και απαιτήσεις σε μια πρόταση εκεχειρίας που φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ, μετά τις τελευταίες συνομιλίες που διεξήχθησαν μέσω διαμεσολαβητών.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε ότι έλαβε την τελευταία απάντηση από το Ισραήλ, μετά από συνομιλίες που έγιναν στη Ρώμη στις οποίες συμμετείχαν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ.
«Είναι σαφές από αυτά που μετέφεραν οι μεσολαβητές ότι ο Νετανιάχου επέστρεψε στη στρατηγική της αναβλητικότητας, της υπεκφυγής και της αποφυγής επίτευξης συμφωνίας θέτοντας νέους όρους και απαιτήσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Χαμάς.
Η ίδια κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι υπαναχώρησε από μια πρόταση που είχαν υποβάλει προηγουμένως μεσολαβητές, η οποία είχε βασιστεί σε ένα «ισραηλινό έγγραφο».
Η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τις συνομιλίες, επανειλημμένα δηλώνει ότι μια συμφωνία είναι κοντά. Οι τελευταίες συνομιλίες αφορούσαν μια πρόταση που είχε καταθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.
Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ενώ ο Νετανιάχου λέει ότι ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο όταν η Χαμάς ηττηθεί.
Οι μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόρτες για περισσότερες διαπραγματεύσεις παραμένουν ανοιχτές, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να τις συνεχίσουν.
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η Χεσμπολά θα λάβει μια σκληρή απάντηση από τη χώρα του για την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου