9.7.24

Θανατηφόρο κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία: έξι νεκροί στο Τόκιο...

 

Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες προφύλαξης για τους πολίτες, ενώ αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι τόσο έντονη ζέστη κατά την περίοδο των βροχών είναι πρόωρη και «αρκετά σπάνια»...
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στο Τόκιο τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστο κύμα καύσωνα εν μέσω περιόδου βροχών, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ιαπωνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες ορίζουν τους 35 βαθμούς ως «εξαιρετικά μεγάλη ζέστη».


Σύμφωνα με τις αρχές 40 βαθμοί καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Σιζουόκα (κέντρο), στο Τόκιο και τη Γουακαγιάμα το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.


Οι αρχές εξέδωσαν οδηγίες προφύλαξης για τους πολίτες, ενώ αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι τόσο έντονη ζέστη κατά την περίοδο των βροχών είναι πρόωρη και «αρκετά σπάνια». Εξήγησε ότι το φαινόμενο προκάλεσε εν μέρει από ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης στον Νότιο Ειρηνικό.


Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να αποφύγουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να ενυδατώνονται και να χρησιμοποιούν κλιματιστικά σε κλειστούς χώρους.

Στο Τόκιο το Σάββατο πέθαναν τρεις άνθρωποι εξαιτίας θερμοπληξίας και άλλοι τρεις τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου.


Η πρωτεύουσα κατέγραψε τρεις νεκρούς που σχετίζονται με περιστατικά θερμοπληξίας το Σάββατο και άλλους τρεις χθες, Δευτέρα, όταν ο υδράργυρος κινήθηκε γύρω στους 35° Κελσίου στα μέσα της ημέρας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Η θερμοπληξία προκαλεί πολλούς θανάτους στην Ιαπωνία, όπου ο πληθυσμός είναι ο πιο ηλικιωμένος στον κόσμο μετά το Μονακό. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη, όπως τα μικρά παιδιά και οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους ή δεν διαθέτουν κλιματισμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για την αύξηση του αριθμού των νεκρών λόγω της θερμικής καταπόνησης, ο οποίος αυξήθηκε από μερικές εκατοντάδες τον χρόνο πριν από 20 χρόνια σε σχεδόν 1.500 το 2022. Ο αριθμός των νεκρών υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος θερμοπληξίας αντιστοιχεί πλέον με αυτόν μια «μεγάλης φυσικής καταστροφής», σύμφωνα με τον Σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: