2.7.24

Για τα σωφρονιστικά μας...



Μετά και την «Υπόθεση Λύτρα», συνέχεια των τόσων άλλων κακοποιήσεων - συζυγοκτονιών - γυναικοκτονιών και όπως αλλιώς, με τη μόνιμη σύμπραξη των γνωστών τηλεπαρουσιαστών δεν άργησε καθόλου να μπει μπρος το πλυντήριο για το σχετικό ξέπλυμα. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πιο έντονο αφού είχαμε εμπλοκή από τόσες φίρμες: ποινικολόγοι - νομικοί γενικά - αστυνομικοί, ψυχολόγοι και φυσικά οι αρμόδιοι πολιτικοί...

Ατέλειωτες συζητήσεις για τις σχετικές παθογένειες προεξαρχουσών των περί βίας, όλων των μορφών, της διαχείρισης συναισθημάτων, αξιοπρέπειας, του πώς μεγάλωσε ο καθένας (ο κανακάρης μας - η ευαίσθητη κόρη) και με μια κουβέντα του περάσματος από το γρήγορο φαγητό στο εύκολο διαζύγιο (βλ. χρήμα, χλιδή, κληρονομικά - από τον πρώτο στον δεύτερο γάμο, το δικό σου και το δικό μου παιδί!). Κάπου διάβασα: «Η κρίση ξυπνά ζωώδη ένστικτα»!

Ξεχώρισα την εμπλοκή της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης με το ότι ήδη το νομικό οπλοστάσιο της χώρας θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο της έμφυλης βίας και θα έπρεπε να έχει θέσει πολλά περισσότερα όπλα στον αγώνα εναντίον της. Και για να μην αφεθεί η κοινωνία των πολιτών άοπλη και ανυπεράσπιστη, να σου στα κανάλια και στον Τύπο οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας. Και οι δύο, όπως και για κάθε άλλο σοβαρό πρόβλημα (βλ. π.χ. ακρίβεια), με αναφορά «τι γίνεται εδώ», «τι γίνεται στο εξωτερικό». Ο πρώτος με αναφορά στον Παρασκευόπουλο που τους άφησε όλους ελεύθερους και φθάσαμε σήμερα στην κατάπτωση που ζούμε, τόσο πρωτόγνωρα στη βιαιότητα κάθε μορφής.

Ο αντίλογος ζόρικος - αυστηρός από τους δημοσιογράφους, αλλά και κάθε αντιπαρατιθέμενος φυσικά από τον νομικό χώρο με μια ιδιαίτερη αλληλεγγύη από τους συναδέλφους ποινικολόγους: «όλη η Ελλάδα θα μπει φυλακή»! Ο δεύτερος με την όποια πείρα στον χώρο του να παρουσιάζει σχεδόν άμεσα όλα τα σχέδιά του για πάταξη - περιορισμό αυτής της ζούγκλας του σημερινού εγκλήματος που σπάει κάθε ρεκόρ! Μέχρι και επανίδρυση της Αστυνομίας!

Ας είναι... Αντιπαρέρχομαι όλα αυτά και γράφω στη συνέχεια επιγραμματικά ότι ξέχασαν να μας πουν, να μας τονίσουν, για το πόσο κακό έχει γίνει σ’ αυτή τη χώρα από τη φτωχοποίηση, από την τόσο αδιέξοδη πολιτική που μας έχουν επιβάλει τόσα χρόνια οι δανειστές μας. Εξαθλιωμένα στην κυριολεξία τα νέα ζευγάρια αλλά και ο μεγάλος χώρος των συνταξιούχων· 15 χρόνια μ’ ένα μόνο επίδομα των 100 ευρώ και αυτό εφάπαξ! Παρηγοριά του τρόμου το περιβάλλον, η ζωή μας με την πλημμύρα από τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ποινές και άλλες ποινές μ’ αυτό το σωφρονιστικό σύστημα, μ’ αυτή τη Δικαιοσύνη. Ξέχασαν όμως τελείως να μας πουν για τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν -χρήμα, πακτωλός Ε.Ε.- δεκαετίες πίσω, τότε στην εποχή των παχιών αγελάδων ποσά που προορίζονταν για φυλακές σύγχρονες - για αποκέντρωση Αθήνας - Θεσσαλονίκης στη Χαλκιδική. Ολα αυτά σε σχέση με τις σχετικές ταχύτητες - ο νοών νοείτω... Κατά τ’ άλλα το εξετάζουν και δικονομικά! Φυσικά πάντα στο πλαίσιο του παραδειγματισμού! Δυστυχώς ένα είναι σίγουρο: το ότι δεν κάναμε τίποτα για να προλάβουμε το μεγάλο κακό που μας βρήκε, αντί να προσπαθούμε εκ των υστέρων να το ξορκίσουμε με αυστηρές ποινές και φυλακές και άλλες φυλακές σε βάρος όλων μας.

Τέλος με ξεχωριστή σημασία το όποιο ξυλοκόπημα (οικογενειακή βία), η έγκαιρη γνώση και η όποια απαιτούμενη ευθυκρισία σε μια θεσμικά τόσο ανώριμη χώρα, τα εντυπωσιοθηρικά ΜΜΕ, διερμηνεύοντας τη βούληση του ανώνυμου πλήθους, τείνουν να ρυθμίζουν τους όρους λειτουργίας των θεσμών. Ακόμη ψάχνουν αν επηρεάζουν τα ΜΜΕ και πόσο!

Γιάννης Π. Κορδής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: