12.7.24

Έμπλεξαν τα… νούμερά τους...


...για τα ραβασάκια σε χιλιάδες επιχειρήσεις...

Μετά από καθυστέρηση ημερών η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ζητείται από επαγγελματίες να επιστρέψουν χρήματα από την κρατική επιδότηση και… διαψεύδει με μπερδεμένα νούμερα.
Χρειάστηκε να περάσουν λίγα 24ωρα αφωνίας... και να δημιουργηθεί πραγματικός σάλος με τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών, φορέων και κομμάτων προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το σοβαρό ζήτημα με τα φουσκωμένα ραβασάκια σε λογαριασμούς ρεύματος.

Μετά τις επίσημες διαμαρτυρίες από τη ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αλλά και την παρέμβαση της «Εφημερίδας των Συντακτών» με σημερινό της ρεπορτάζ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδέησε να τοποθετηθεί αρμοδίως.


Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό κι αφού παραδέχθηκε ότι ζητείται από επιχειρήσεις η επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (επανυπολογισμός είναι η λέξη που χρησιμοποίησε), υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ποσό που είναι λιγότερο των 2 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία από τους παρόχους.

Ο υπουργός, ακόμη, έσπευσε να βαφτίσει «εισαγόμενες» και τις τωρινές αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα προέκυψε από blackout σε χώρες των Βαλκανίων, από προβλήματα στην Ουγγαρία και από… άλλα προβλήματα που καταγράφηκαν στη Βουλγαρία.
Κοινώς η κυβέρνηση πάλι τα έχει κάνει όλα καλά και φταίνε οι άλλοι.

Τα νούμερα του Μαρινάκη


Την ίδια στιγμή, πάντως, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος θέλησε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση του Κωστή Χατζηδάκη. Ο Παύλος Μαρινάκης, αφού χρησιμοποίησε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την Κουμουνδούρου έσπευσε να δώσει τα δικά του στοιχεία, κάνοντας λόγο για λιγότερες από  .200 επιχειρήσεις από τις οποίες απαιτείται η επιστροφή ποσού λιγότερου από 970.000 ευρώ.

Κάπου δεν… ταιριάζουν τα νούμερα για την κυβέρνηση, αλλά αυτό που μένει είναι ότι ορισμένοι επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν ποσά, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφήμιζε το 2022 και το 2023 ως σημαντική παρέμβαση αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου επανήλθε επιμένοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους επαγγελματίες, αλλά και λύσεις στο «πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε».

Αναλυτικά:

Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί είναι το αν θα μας γυρίσει ή όχι την πλάτη του ο κ. Μαρινάκης ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση οφείλει αφενός να δώσει εξηγήσεις πρωτίστως στους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τους οποίους ζητάει χρήματα πίσω που η ίδια έδωσε, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Και, αφετέρου, να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, λόγω της ανικανότητας της.

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζονται με την προπαγάνδα περί «λαϊκισμού», ούτε και με ανέξοδες επιδείξεις δήθεν ανωτερότητας, οι οποίες υποδηλώνουν πανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: