21.7.24

Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Τζο Μπάιντεν...



Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ περίπου τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές..
Νωρίς το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέσω δήλωσής του στο X πως δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, γράφοντας ότι ήταν «προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποχωρήσω». 



«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα για «περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή του». Είπε ακόμα ότι «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου» για το υπόλοιπο της θητείας του, που λήγει την 20η Ιανουαρίου 2025.


Η βαρυσήμαντη απόφαση του Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα έρχεται μετά από μια μεγάλη εκστρατεία πίεσης από κορυφαίους Δημοκρατικούς και μεγάλους δωρητές να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, πληθώρα δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι δεν ήθελαν να παραμείνει ως υποψήφιος.


Σημείο καμπής για το κύμα αμφισβήτησης του Αμερικανού προέδρου ήταν η πολύ κακή του εμφάνιση στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, που δημιούργησε αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για το αξίωμα.

Στηρίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις

Η συζήτηση μεταφέρεται αμέσως στην Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, το άμεσο φαβορί του κόμματος για την υποψηφιότητα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, τον Αύγουστο, στο Σικάγο.

Με ανάρτηση στο X, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών.

Στην ανάρτησή του στο X αναφέρει: «Συνάδελφοί μου Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Κάμαλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Επιπλέον, με άλλη ανάρτηση καλεί τον κόσμο να στηρίξει οικονομικά την καμπάνια της Χάρις.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ έκανε μια δήλωση στο X λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο επιδραστικούς και ανιδιοτελείς προέδρους». Πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν, ο Νιούσομ θεωρούνταν συχνά υποψήφιος για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Επικροτούν οι δωρητές

Δημοκρατικοί δωρητές που είχαν πιέσει να παραιτηθεί ο Μπάιντεν επαίνεσαν την απόφασή του. 

Ο Γκίντεον Στάιν, ο οποίος είχε γίνει ηγετική φυσιογνωμία στην κοινότητα των δωρητών πιέζοντας για νέο υποψήφιο, αποκάλεσε τον Μπάιντεν «πραγματικό Αμερικανό ήρωα» και προέβλεψε ότι η απόφαση θα άνοιγε το δρόμο για μια νίκη των Δημοκρατικών στην προεδρική κούρσα. 

Η Daniella Ballou-Aares, η διευθύνουσα σύμβουλος ενός ομίλου που ονομάζεται Leadership Now Project που είχε πρωτοστατήσει στις εκκλήσεις από στελέχη επιχειρήσεων προς τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία του, συνέκρινε την απόφασή του με αυτή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, αποκαλώντας την «ιστορικό προηγούμενο για ανιδιοτελή ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: