22.7.24

Η τηλεόραση είναι μια οφθαλμαπάτη...



«Η τηλεόραση δείχνει αυτό που συμβαίνει; Στις χώρες μας, η τηλεόραση δείχνει αυτό που θέλει εκείνη να συμβαίνει. Και τίποτα δεν συμβαίνει, εάν δεν το δείχνει η τηλεόραση». Αυτό γράφει ο τεράστιος Εδουάρδο Γκαλεάνο στο έργο του «Το βιβλίο των εναγκαλισμών» (εκδόσεις Κέδρος)...


Αυτές οι διαπιστώσεις αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και την επιρροή που ασκεί στους ανθρώπους η τηλεόραση. Τα δελτία ειδήσεων καταγράφουν μια πραγματικότητα ανάλογα με τη θέση του ιδιώτη ιδιοκτήτη του εκάστοτε καναλιού στην αγορά ή, αν πρόκειται για τη δημόσια τηλεόραση, ανάλογα με την προπαγάνδα που θέλει να επιβάλει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τις ειδήσεις και να νομίζουμε ότι ζούμε σε μιαν άλλη χώρα. «Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται» λέει το δελτίο. Οποιος όμως τολμήσει να μπει σε σούπερ μάρκετ παθαίνει σοκ από τις διαρκείς ανατιμήσεις.

 «Δεν είναι αυτό που νομίζετε», μας είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο, αναφορικά με την εξαήμερη εργασία. Ομως άλλα είπε και δήλωσε ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Υπάρχει σαφής καταστρατήγηση του πενθημέρου και με τη βούλα.

Στη συνέχεια τα κανάλια φέρνουν και τους «μαϊντανούς» διανοούμενους, δηλαδή ακίνδυνους και δοκιμασμένους για το σύστημα «ειδικούς», οι οποίοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αυτές οι διαδικασίες έχουν αναχθεί σε πραγματική επιστήμη και η «τέχνη της προπαγάνδας» έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τύφλα να ’χει ο Γκέμπελς.

Ετσι, η τηλεόραση όχι μόνο δείχνει αυτό που θέλει, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει και την πραγματικότητα, σύμφωνα με τις επιθυμίες των κρατούντων.

Τάσος Τσακίρογλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: