Μέχρι τις 9 Ιουνίου οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά αντιμετωπιζόταν σαν περιθωριακό γεγονός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ. Η παντοδυναμία του 41% τούς έδινε αυτά τα περιθώρια...
Όμως, το 28% των ευρωεκλογών έχει μεταβάλει άρδην το σκηνικό. Παρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα «περιχαρακώσει» τη ΝΔ, είναι αναγκασμένος να προσέχει περισσότερο τα δεξιά νώτα του και, μοιραία, να απαρνηθεί κάποια από τα, έστω ελαφρά, «κεντρώα» ανοίγματά του. Γι’ αυτό δεν έχει πια την πολυτέλεια να αγνοεί τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, που εκφράζουν είτε μεγάλο μέρος της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ(Καραμανλής) είτε κάποιο από τα υπερδεξιά τμήματά της (Σαμαράς).Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται, αντικειμενικά, σε δύσκολη θέση. Όχι τόσο εξαιτίας των (λελογισμένων, πάντως) «πυρών» που δέχτηκε χτες το βράδυ από τον Καραμανλή και των «έξαλλων» από τον Σαμαρά. Αλλά διότι του είναι δύσκολο να διακρίνει ποιες διορθώσεις και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κάνει, για να «μαζέψει» τις εκλογικές απώλειες που είχε στις ευρωεκλογές. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι απώλειες αυτές ήταν περίπου μοιρασμένες προς τα δεξιά και το κέντρο.Κι έτσι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυλόπετρες. Οι παραδοσιακοί δεξιοί, με κλασικό εκφραστή τον Καραμανλή και ακραίο τον Σαμαρά, πιέζουν για «επιστροφή στις αξίες της παράταξης». Αυτό σημαίνει είτε αποκήρυξη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως ο γάμος των ομοφύλων, είτε καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών είτε και τα δύο και μερικά ακόμα. Αυτό θα ήταν υιοθέτηση της σκληρής «ατζέντας Σαμαρά», με στόχο τον επαναπατρισμό κλασικών δεξιών ή υπερδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι είτε έκαναν αποχή είτε στράφηκαν σε ακραία δεξιά κόμματα. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ο κ. Μητσοτάκης την επαφή του με το κέντρο, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του 2019 και του 2023 του επέτρεψε να φτάσει στο 40% και στην αυτοδυναμία.
Το πιθανότερο είναι ότι ο νυν πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κινηθεί κάπου μεταξύ των δύο απόψεων, να τηρήσει ισορροπίες. Θα εξακολουθήσει να δίνει την κλασική απάντηση «δεν σχολιάζουμε» όσα λένε οι πρώην πρωθυπουργοί. Αλλά τώρα είναι, για πρώτη φορά, υποχρεωμένος να μην τα αγνοεί. Δεν του το επιτρέπει το εκλογικό στραπάτσο της 9ης Ιουνίου.
Αυτό το αποτέλεσμα έχει φέρει τον κ. Μητσοτάκη σε δύο στενά. Μεταξύ της (ούλτρα δεξιάς) Σκύλλας και της (κεντρώας) Χάρυβδης. Μέχρι τώρα τα κατάφερνε, ισορροπούσε.
Ίσως έχει έρθει η στιγμή να πάθει ό,τι παθαίνουν όσοι πατάνε σε δυο βάρκες: πέφτουν στο νερό και κινδυνεύουν να πνιγούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.