6.7.24

Οι Εργατικοί έπιασαν δουλειά, οι Τόρις ακονίζουν μαχαίρια...



 Πρεμιέρα σε πανηγυρικό τόνο για το πρώτο υπουργικό υπό τον Κιρ Στάρμερ μετά την εμφατική νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές, την ώρα που οι Τόρις με το ιστορικά χαμηλό ποσοστό μπαίνουν σε περιδίνηση...


Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους βουλευτές του και έστειλε το μήνυμα ότι «έχουμε πάρα πολλή δουλειά, οπότε πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα».

Σήμερα το απόγευμα ο Στάρμερ θα εξηγήσει αναλυτικά τα πρώτα του βήματα σε συνέντευξη Τύπου, όμως ήδη έχουν γίνει γνωστοί πέντε βασικοί άξονες για την κυβέρνηση των Εργατικών.

Έλεγχος δαπανών προκειμένου να υπάρξει οικονομική σταθερότητα

Δημιουργία της  Great British Energy, μια δημόσια εταιρεία καθαρής ενέργειας

Περιορισμός της λίστας αναμονής στο δημόσιο σύστημα Υγείας με τη δημιουργία 40.000 ραντεβού τη βδομάδα. Η χρηματοδότηση θα έρθει από την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με αυξημένη ασφάλεια στα σύνορα με επιχειρήσεις κατά διακινητών.

Περισσότερη αστυνόμευση με αστυνομικούς της γειτονιάς για την καταπολέμηση της «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» και νέα πρόστιμα για τους παραβάτες

Προσλήψεις 6.5000 εκπαιδευτικών με χρηματοδότηση από το κόψιμο των φοροαπαλλαγών για τα ιδιωτικά σχολεία. 
 
Τα μέτωπα των Τόρις

Στον αντίποδα η Συντηρητική παράταξη υπέστη μια συντριπτική ήττα, έχει την χαμηλότερη κοινοβουλευτική δύναμη στην ιστορία τους και αναζητά νέο αρχηγό, καθώς ο Ρισί Σούνακ παραιτήθηκε, όπως αναμενόταν, από την ηγεσία.

Ήδη στα βρετανικά ΜΜΕ ακούγονται διάφορα «βαριά χαρτιά» ως υποψηφιότητες, όμως η κούρσα διαδοχής ίσως αργήσει να ξεκινήσει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που τον ήθελαν να διεκδικεί την προεδρία, ενώ το ίδιο έπραξε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, πρώην υπουργός Εξωτερικών. 

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη των Τόρις, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζητούν να μην ληφθούν ξαφνικές αποφάσεις, προτείνοντας να καθυστερήσει η μάχη για την προεδρία του κόμματος.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει ακουστεί είναι ότι οι διαδικασίες για τον νέο πρόεδρο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, όμως οι προτάσεις που ακούγονται κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναδιάρθρωση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: