1.7.24

Μηνύματα μέσω των τηλεοπτικών μετρήσεων...



Σε νέες περιπέτειες μπαίνει ο κλάδος της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το ζήτημα του μονοπωλίου των τηλεοπτικών μετρήσεων είναι καθοριστικό για το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία ή όχι των τηλεοπτικών σταθμών.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο των μετρήσεων στην ελληνική τηλεόραση έχει διαμηνύσει στους τηλεοπτικούς σταθμούς πως αν δεν αποδεχθούν τις συμβάσεις που τους προτείνει, στο τίμημα που εκείνη επιδιώκει, θα τους εξαιρέσει από τη μέτρηση τηλεθέασης...

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιοι σταθμοί βγουν εκτός της μέτρησης δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από τη διαφήμιση. Συνεπώς, δεν θα έχουν έσοδα και δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις εργασίας και να ανταποκρίνονται στους όρους της άδειας που έχουν λάβει από το ΕΣΡ.

Και ενώ ασκούνται πιέσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την υπογραφή συμβάσεων με υψηλότατο τίμημα, η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο των μετρήσεων στην Ελλάδα έχει απευθύνει γραπτή πρόταση στην ΕΡΤ για την τιμολόγηση των υπηρεσιών με χαμηλότερο τίμημα. Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η στήλη, η πρόταση που έγινε στην ΕΡΤ πριν από έξι μήνες προέβλεπε οικονομικό αντάλλαγμα 190.000 ευρώ, ενώ σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς η ίδια υπηρεσία, από την ίδια εταιρεία, πωλείται προς 320.000 ευρώ!

Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού απλώς παρατηρούν το φαινόμενο αυτό, χωρίς να παρεμβαίνουν, αν και η ΝΔ, με τον «νόμο Ρουσόπουλου», ήταν εκείνη που έδωσε τη δυνατότητα στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό να παρεμβαίνει στα θέματα των μετρήσεων. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία για τη διασφάλιση των όρων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Επιπλέον, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον, ενώ δεν υπάρχει κανένα… σήμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και υπήρξαν επισημάνσεις από τους ίδιους τους σταθμούς για την αξιοπιστία της μέτρησης τηλεθέασης. 

Η εταιρεία δεν κλήθηκε από κανέναν αρμόδιο φορέα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Η αξιολόγηση της έρευνας γίνεται μόνο από την Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης, στην οποία συμμετέχει μόνο η αγορά, χωρίς να δημοσιεύονται τα πορίσματά της. Σημειωτέον ότι σε αυτήν την επιτροπή δεν μετέχουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και δεν εκπροσωπείται το Δημόσιο...

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: