25.7.24

Ακριβέ µου «φιλέλληνα...»



Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αµερικανικής ∆ικαιοσύνης για τον φιλέλληνα πρόεδρο µέχρι το 2023 της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αµερικανικής Γερουσίας Ρόµπερτ (Μποµπ) Μενέντεζ...

Το «πουλέν» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καταδικάστηκε πρωτόδικα την περασµένη Τρίτη για 16 κατηγορίες, µεταξύ των οποίων ότι δωροδοκήθηκε για λογαριασµό ξένης κυβέρνησης µε «δώρα» που εντόπισαν οι αρχές σε έρευνα στο σπίτι του και ότι έδρασε ως ξένος πράκτορας. 

Κατά το κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν είχαν διασφαλίσει να έχουν προνοµιακή µεταχείριση σε µεγάλα συµβόλαια τρεις επιχειρηµατίες του Νιου Τζέρσεϊ και πράκτορες της αιγυπτιακής κυβέρνησης, µε αντάλλαγµα χιλιάδες δολάρια σε µετρητά, ράβδους χρυσού, πολυτελή αυτοκίνητα και αποπληρωµές στεγαστικών δανείων.

Ο γερουσιαστής – µέλος του κουβανικού λόµπι ο οποίος κατηγορήθηκε τον Ιανουάριο για προώθηση των συµφερόντων του Κατάρ και είχε απασχολήσει το 2015 την αµερικανική ∆ικαιοσύνη για διαφθορά, κατηγορία που δεν στοιχειοθετήθηκε τελικά, έχει γίνει «εθνικός ήρωας» στην Ελλάδα του Μητσοτάκη. Εχει παρασηµοφορηθεί από την πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και έχει λάβει το µετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον πρώην δήµαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ επευφηµήθηκε το 2023 από κυβερνητικούς και συµπολιτευόµενα ΜΜΕ επειδή µπλόκαρε την αναβάθµιση των τουρκικών F-16 και την πώληση νέων από τις ΗΠΑ, ζητώντας µάλιστα να δοθεί το όνοµά του σε δρόµους, ακόµη και να στηθεί… άγαλµά του. Η καταδίκη του και προ µηνός η συµφωνία Αγκυρας – Ουάσινγκτον για την πώληση των F-16 δεν ήταν αυτά που περίµεναν από τον υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων.

Μετά την καταδίκη Μενέντεζ η κυβέρνηση της Ν∆ επέλεξε να κρατήσει χαµηλό προφίλ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέφυγε να σχολιάσει σχετική ερώτηση απαντώντας ότι η υπόθεση «είναι κάτι το οποίο αφορά τη ∆ικαιοσύνη». Ο δε Αδωνης Γεωργιάδης έπαθε αφωνία αν και πριν από ένα χρόνο επέµενε στην αθωότητα του γερουσιαστή γράφοντας σε ανάρτησή του ότι «ο µεγαλύτερος φιλέλληνας της εποχής µας θα αθωωθεί».

Ο βετεράνος ∆ηµοκρατικός πολιτικός µιλά για σκευωρία, όµως η καριέρα του µοιάζει να έχει πλέον ναυαγήσει οριστικά ύστερα από τέσσερις δεκαετίες. Είναι το πρώτο εν ενεργεία µέλος του Κογκρέσου που καταδικάστηκε για δράση ως πράκτορας ξένης χώρας. Επί του παρόντος κατέρχεται ως ανεξάρτητος για τη Γερουσία και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. 

Μ.Κ.- DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια: