22.7.24

Ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις για το Κυπριακό...



Με ανεβασμένους τους τόνους συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με φόντο το Κυπριακό, επιχειρώντας μάλιστα προσωπική επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια...

Στο μεταξύ, ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις επιδιώξεις της Άγκυρας, την ώρα που σύμφωνα με αναλύσεις, ο Ερντογάν είναι πιθανό να επιχειρεί να δυναμιτίσει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών και να εκβιάσει για αλλαγή πλαισίου, καθώς Αθήνα και Άγκυρα έρχονται σε αντιπαράθεση για το Κυπριακό.

Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ώστε να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό.

Συνδέει το Κυπριακό με τη Γάζα 

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη ξανά σε προκλητικές δηλώσεις, αυτή τη φορά μετά την προκλητική φιέστα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, δηλώνοντας χθες από τα Κατεχόμενα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδιακό κράτος, σήμερα μίλησε σε δημοσιογράφους τονίζοντας «η συνενοχή στις σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

«Εάν χρειαστεί η Τουρκία θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις και θαλάσσιες υποδομές στη Βόρεια Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Παράλληλα, «επιτέθηκε» στον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδιας προτρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον βάλει στη θέση του.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιθετικότητα απ’ αυτή του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τούρκοι είναι εισβολείς. Ο κ. Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του«, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώθηκε η ειρήνη και ότι «αυτή η επέμβαση έγινε στα πλαίσια των δικαιωμάτων εγγυήσεων που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: