Η κυβέρνηση θέσπισε στις αρχές του χρόνου το ειδικό πράσινο τιμολόγιο για το οποίο υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ρεύματος να παρουσιάσουν προγράμματα και να ανακοινώνουν τις τιμές τους στην αρχή κάθε μήνα ως μια «ομπρέλα» ασφάλειας και διαφάνειας. Στην αρχή μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης διαβεβαίωνε ...ότι γενικά θα είναι πιο φτηνό από τα άλλα τιμολόγια του… ουράνιου τόξου, τα σταθερά μπλε, τα κυμαινόμενα κίτρινα και τα δυναμικά πορτοκαλί που εξαφανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές, που δεν επιθυμούν ή δυσκολεύονται τεχνικά να κάνουν… ενεργειακό τουρισμό κυνηγώντας μήνα με τον μήνα το φτηνότερο τιμολόγιο, να εγκλωβιστούν στα πράσινα που είχαν την… ευγενική χορηγία της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση των τιμών για τον μήνα Ιούλιο χθες επιβεβαίωσε την εικόνα. Οι πάροχοι ρεύματος ανακοίνωσαν μέσες αυξήσεις άνω του 10% στα τιμολόγια του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο, που επίσης είχε αύξηση έναντι του Μαΐου, ενώ υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση άνω του 20%. Η κυρίαρχη ΔΕΗ, παρότι αυτοδιαφημίζεται για απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης της τιμής στη χονδρική (χρηματιστηριακή) τιμή ρεύματος, προχώρησε σε αύξηση 14% για το πράσινο τιμολόγιό της, ενώ υπήρξε εταιρεία (Volton) που έκανε αύξηση 23%. Το τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα διαμορφώνεται σε 13,557 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 11,898 τον Ιούνιο, ενώ οι χρεώσεις για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα είναι 14,385 σεντς ανά κιλοβατώρα από 12,642. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και για το νυχτερινό ρεύμα.
Η μέση τιμή στο πράσινο τιμολόγιο, που υποτίθεται ότι τελεί υπό κρατική εγγύηση ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση της κρατικής επιδότησης, είναι για τον Ιούλιο 16,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 14,90 τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι και πριν από έναν μήνα, την 1η Ιουνίου 2024, ανακοινώθηκαν πράσινα τιμολόγια αυξημένα έως και κατά 70% αφού η μέση χονδρική τιμή είχε αυξηθεί κατά 35% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή τα σταθερά τιμολόγια των παρόχων, τα μπλε, εμφανίζονται πιο ελκυστικά, όσα βέβαια μένουν ενεργά, καθώς πολλές εταιρείες τα απέσυραν από τον προηγούμενο μήνα στερώντας από τους καταναλωτές τη δυνατότητα «μετανάστευσης». Το επισήμανε εύστοχα ο Αρης Χατζηγεωργίου στην «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο («Λαβύρινθος τα χρωματιστά τιμολόγια», 29/6/2024), ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα παράδοξα της πλατφόρμας της Ρυθμιστικής Αρχής ΡΑΕΕΥ. Παρότι υπάρχουν ορισμένα σταθερά τιμολόγια που «τσούζουν», αυτά των βασικών εταιρειών λιανικής ρεύματος κυμαίνονται από 9,5 λεπτά/kwh μέχρι 13,9 λεπτά, δηλαδή αρκετά κάτω από τη μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου.
Εχει ενδιαφέρον για το χοντρό «δούλεμα» που κάνουν οι εταιρείες στους καταναλωτές το γεγονός ότι ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες τα μπλε σταθερά τιμολόγια είχαν εξαφανιστεί (μόνο η Volton και η Elpedison είχαν ενεργά προγράμματα και αυτά όχι όλο τον Ιούνιο), τον Ιούλιο όλες επαναφέρουν τιμολογημένα σταθερά προγράμματα από 9,5 έως 16,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό ίσως προδίδει εκτίμηση (ή μήπως σχεδιασμό;) ότι τον Αύγουστο θα πέσει η χονδρική και η λιανική τιμή ρεύματος.
Ακόμη χειρότερα κάνει τα πράγματα η σύγκριση των πράσινων με τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια λιανικής ρεύματος. 12,9 λεπτά και 13,4 λεπτά είναι οι τιμές που δίνουν η ΔΕΗ και η Protergia αντίστοιχα, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες επιφυλάσσονται να ανακοινώσουν τιμή για τον Ιούλιο… τον Αύγουστο. Και σε αυτή την επιφύλαξη των παρόχων κρύβεται πιθανότατα η εκτίμηση ότι τον Αύγουστο οι χρηματιστηριακές τιμές ρεύματος θα πέσουν με κάποιο μαγικό τρόπο και επομένως ίσως γίνει συμφέρουσα μια μικρή «μετανάστευση» στα τιμολόγια της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση τα πριμοδοτούμενα από την κυβέρνηση και από το κερδοφόρο χάος της πολυχρωμίας πράσινα τιμολόγια αποδεικνύονται αφενός μια παγίδα για εκατομμύρια καταναλωτές και αφετέρου ένα τρικ εγγυημένης υπεραπόδοσης για τις εταιρείες παροχής ρεύματος υπό την αιγίδα της κυβέρνησης. Αν παρατηρήσει κανείς την καμπύλη της εξέλιξης της χονδρικής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας στο εξάμηνο ισχύος του νέου συστήματος, θα παρατηρήσει ότι η τιμή της ήταν αντιστρόφως ανάλογη των κλιματικών συνθηκών που ευνοούσαν τη χρήση των ΑΠΕ (ήλιος και αέρας) χωρίς παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου να κάνει κάποια τρελή κούρσα (αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου, οπότε εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα τιμολόγησης).
Με τη μέση χονδρική τιμή εξαμήνου στα 7,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την τιμή Ιουνίου στα 103 λεπτά, τουλάχιστον 30% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., το καρτέλ παραγωγής-προμήθειας ρεύματος είναι δύσκολο να μας πείσει ότι δεν κάνει χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι με την κυβέρνηση να του κάνει πλάτες.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου