11.7.24

Καθένας με τα απωθημένα του...



Και ξαφνικά, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή, ο καβγάς γίνεται για τον/τους σημαιοφόρο/ους της ολυμπιακής ομάδας που θα «παρελάσουν» στην τελετή έναρξης ή την τελετή λήξης. Στις 26 Ιουλίου στον Σηκουάνα, στην προκειμένη περίπτωση... Ειδικά τα social media γίνονται ο πιο φιλόξενος χώρος για να εκφράσουν τη γνώμη τους για ένα θέμα άνθρωποι που κανείς δεν τη ζήτησε. Προφανώς με προσωπικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνήθως ο καθένας σπεύδει να εκπροσωπήσει μια συντεχνία, μια πολιτική ή κοινωνική άποψη. Και το μαγκανοπήγαδο γυρνάει.

Οσοι δεν δέχονται ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που είναι νιγηριανής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, μετείχε της ελληνικής παιδείας και έζησε μέσα στις στερήσεις μέχρι να γίνει αυτό που έγινε, θα επιμένουν ότι δεν δικαιούται. Παρότι με τη στάση ζωής του είναι από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Η φασιστική νοοτροπία είναι πιο ισχυρή.

Ξαφνικά, μπήκε στο στόχαστρο και η Μαρία Σάκκαρη, μια τενίστρια παγκόσμιας ακτινοβολίας. Και μόνο που ακούστηκε το όνομά της, οι περισσότεροι... προοδευτικοί θίχτηκαν επιλέγοντας από το πλούσιο βιογραφικό της να σταθούν στην οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς της και την προσωπική της σχέση με τον γιο του πρωθυπουργού. Λες και όταν ξεκίνησε, τα χρησιμοποίησε όλα αυτά τα μέσα για να ανέβει σκαλί σκαλί την ιεραρχία μέχρι να φτάσει ακόμη και στο Νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Δηλαδή είχε μέσον.

Το μόνο καλό που προκύπτει από αυτή την ιστορία είναι ότι δίνεται η ευκαιρία σε μερικούς όψιμους φίλους «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού» να μάθουν κάποια ονόματα άλλων ολυμπιονικών, που αγνοούσαν, για να τους χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχουν οι διαδικασίες. Κι αυτές ανέδειξαν την -ούτως ή άλλως- άξια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Γιάννης Ντεντόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: