9.7.24

Ο Μελανσόν και η ελληνική κεντροαριστερά...



Οι γαλλικές εκλογές δεν μπέρδεψαν μόνο την πολιτική σκηνή στο Παρίσι. Μπερδεύουν και τις συζητήσεις στην ελληνική κεντροαριστερά και αριστερά...

Βλέπετε, βρέθηκε μία ακόμα αφορμή για να κοντραριστούν οι «αυτόνομοι» με τους «ενωσιακούς».

Οι πρώτοι δεν βλέπουν καμία συσχέτιση της εκλογικής επικράτησης του Λαϊκού Μετώπου του Μελανσόν με τα ελληνικά δεδομένα.

Οι δεύτεροι θεωρούν ότι το Μέτωπο αυτό δείχνει το δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και άλλες δυνάμεις, ώστε να φτιάξουν τη λεγόμενη «μεγάλη Κεντροαριστερά».

Ωραίες αυτές οι συζητήσεις.

Αλλά υπάρχουν δύο διαφορές:

Η πρώτη είναι ότι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο μετέχουν ως και οι κομμουνιστές και πάντως ο Μελανσόν είναι ένα μείγμα Βαρουφάκη-Λαφαζάνη. Της ριζοσπαστικής αριστεράς και εναντίον της Ευρώπης όπως είναι σήμερα.

Και η δεύτερη ότι η συμμαχία αυτή στάθηκε απέναντι στην απειλή της πανίσχυρης γαλλικής ακροδεξιάς και τη Λεπέν. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια απειλή που να συνενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις με τέτοιο επιτακτικό τρόπο. Εκτός κι αν κάποιοι βλέπουν τη Λατινοπούλου και πιστεύουν ότι μπορεί να μας προκύψει αν όχι Λεπέν, έστω Μελόνι.

Σε κάθε περίπτωση, ας δουν οι δικοί μας κεντροαριστεροί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γαλλία και μετά εξετάζουν εάν και τι θα κάνουν και δω – προς τα παρόν οι περισσότεροι δεν λένε καλημέρα μεταξύ τους...

Κάλχας - Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: