18.7.24

Τον χαβά του το Μαξίμου για την ακρίβεια...



Αμφισβήτησε εμμέσως τα στοιχεία της ΤτΕ, βάπτισε ξανά εισαγόμενο το πρόβλημα, υποστήριξε ότι αποδίδουν οι κυβερνητικές πολιτικές...
Συχνές είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εκθέσεις και οι έρευνες που πιστοποιούν το συνεχές κύμα ακρίβειας που σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η πιο πρόσφατη είναι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που καταγράφει ότι η χώρα μας παραμένει μία απ' τις ακριβότερες της Ευρωζώνης στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, με τους μελετητές να επιρρίπτουν την ευθύνη για μεγάλο μέρος των διαφορών στις τιμές στους παραγωγούς και στη συγκέντρωση της αγοράς λιανικής προσθέτοντας ότι οι καταναλωτικές συνήθειες διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Βεβαίως, για την κυβέρνηση... πέρα βρέχει, καθώς αφενός βαπτίζει το φαινόμενο ως εισαγόμενο και αφετέρου επενδύει συνεχώς στο αφήγημα ότι η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει τους πολίτες. Η κυβερνητική σταθερά είναι η συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας αλλά και η απόρριψη πως η ίδια έχει την όποια ευθύνη για όσα συμβαίνουν.

 Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, που κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της ΤτΕ. Αρχικά αμφισβήτησε εμμέσως τα στοιχεία, λέγοντας πως «η έκθεση αυτή είναι βασισμένη σε στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011» και με βάση αυτά «γίνεται μία προσαρμογή στο σήμερα». Ισχυρίστηκε δε πως οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας και ζώνης του ευρώ «έχουν πλέον συρρικνωθεί σημαντικά κατά μέσο όρο, από το 2009-2011 που είναι τα στοιχεία, μόλις 3 ή 5%, χωρίς το ελαιόλαδο...».

 

Στη συνέχεια αναγνώρισε το πρόβλημα (όπως κάνει κι ο πρωθυπουργός), σπεύδοντας να υποστηρίξει πως το πρόβλημα είναι κυρίως εισαγόμενο, ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης η «βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», κατέληξε με στόμφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας με ηχηρό τρόπο ότι το Μαξίμου απλώς δεν θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα της απάντησης του Π. Μαρινάκη: «Δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, το οποίο προφανώς, όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Γ. Στουρνάρας, αυτό που ονομάζουμε ευρύτερα ως πρόβλημα η ακρίβεια, είναι 80% εισαγόμενη και 20% έχει αιτίες εσωτερικού χαρακτήρα. Αυτές οι αιτίες είναι γνωστές πάνω-κάτω. Είναι αυτά τα οποία βιώνουμε όχι μόνο τώρα, όπως προκύπτει από την έρευνα πάρα πολλά χρόνια, οι καταναλωτές. Τα ζητήματα των εικονικών εκπτώσεων, ζητήματα πρακτικών από συγκεκριμένες εταιρίες, όλα αυτά τέλος πάντων τα οποία ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει.»

»Και όπως σας είπα και από τα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα, για έναν ακόμα μήνα, αποδίδουν πολύ καλύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια και από ό,τι αποδίδουν πολιτικές άλλων χωρών. Παράδειγμα, η αισχροκέρδεια, οι αθέμιτες πρακτικές, εν πάση περιπτώσει, κάποιων εταιριών, όπως προκύπτει και από αυτή την έρευνα, δεν γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης. Αυτό μας λέει η έρευνα αυτή και δεν χρειάζεται να μας το πει η έρευνα αυτή, το ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι εικονικές εκπτώσεις δεν ξεκίνησαν τώρα να ακούγονται σε ρεπορτάζ των Μέσων, πολύ σωστά, που τα αναδείκνυαν σχεδόν κάθε καλοκαίρι.»

»Τι ξεκίνησε όμως να υφίσταται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια; Ένας ελεγκτικός μηχανισμός η ΔΙΜΕΑ. Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και ξεκίνησαν και τα πρόστιμα και μια πολιτική της κυβέρνησης και με οριζόντια μέτρα και με μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, αλλά και με στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, παρατηρώντας κάθε μέτρηση, κάθε έρευνα, κάθε δεδομένο με μόνο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: