20.7.24

ΥΠ.ΕΞ.: Δεν αποδεχόμαστε ανοίκειες απειλές...


... ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό...

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις παραμονές της οδυνηρής επετείου της εισβολής στην Κύπρο, η Ελλάδα διαμηνύει πως «η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»... Ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να οργανώσει επικοινωνιακό σόου με στόλο 50 πολεμικών πλοίων, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλεί με το γνωστό «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα».


Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας τονίζει πως «η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου».


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος το ΥΠ.ΕΞ. επισημαίνει πως η εισβολή «οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου». Το Κυπριακό «παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται.

Το υπουργείο εξηγεί πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού. Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια



Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει τη στήριξή του κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

Και κάνει λόγο για «ένα έγκλημα, με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και περισσότερους από 200 χιλιάδες πρόσφυγες, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου και τη de facto διχοτόμησή της. Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα και μια πληγή ανοιχτή για τον ελληνισμό όσο θα καθυστερεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Κύπρου.

»Μισό αιώνα μετά, έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» προσθέσει.

Ο κ. Φάμελλος θυμίζει πως κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης και η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει την αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή. Γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. "Δεν Ξεχνώ"» καταλήγει η δήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: