31.7.24

Ισραηλινό πλήγμα στα προάστια της Βηρυτού...


...με στόχο διοικητή της Χεζμπολά...
Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας...


Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.

 Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολά. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.


Η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολά, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.



Επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα στη Βηρυτό, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολά και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολά, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ.


Καταδικάζουν Λίβανος, ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «κατάφωρη επιθετικότητα» και «εγκληματική πράξη» το ισραηλινό πλήγμα, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση, ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».

Καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύει να υποβάλλει η Βηρυτός, σύμφωνα με τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ κι ευχήθηκε η οποιαδήποτε απάντηση της Χεζμπολά να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. 

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό. «Η αχρεία και εγκληματική ενέργεια» δε θα εμποδίσει «σίγουρα την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: