9.7.24

Πού βρέθηκαν περισσότεροι από την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Μητσοτάκη...


Ολες οι φυλές της Ν.Δ., τουλάχιστον από το 1975 και μετά, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση όπου μίλησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Πλην βέβαια των μητσοτακικών, όπως παρατήρησε παλιό στέλεχος που θυμήθηκε τον Καβάφη, για να σχολιάσει: «Μα με τους... μητσοτακικούς θα ασχολούμαστε τώρα…». Άλλωστε, οι λίγοι μητσοτακικοί που παραβρέθηκαν δεν πέρασαν καθόλου καλά. Έφτανε να παρατηρήσει κανείς το παγωμένο πρόσωπο και τις εκφράσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που είναι γνωστή για την παροιμιώδη μητσοτακική ψυχραιμία της.

Κορμός και αντιμητσοτάκικα αισθήματα

Πόσοι ήταν στην εκδήλωση; Παλιό και έμπειρο σε συγκεντρώσεις στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής μέτρησε τις καρέκλες και τους όρθιους στο Πολεμικό Μουσείο και υπολόγισε πως στο δίωρο που διήρκεσε η εκδήλωση παραβρέθηκαν περί τους 2.000 ανθρώπους. Ο ίδιος σημείωνε ότι ήταν περισσότεροι από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές στο Σύνταγμα… Έτερος συνάδελφός του έλεγε ότι σημασία έχει και ποιοι ήταν, και εξηγούσε: πρώην βουλευτές, πολιτευτές, τοπικά στελέχη, αυτό που λέμε ο «κορμός» της Ν.Δ., που φέρνει και τις ψήφους στις εκλογές και που την κράτησε στο 18,7% ακόμη και στην κατάρρευση του 2012. Αν κάτι ήταν εμφανές, ήταν η συγκίνησή τους που συναντήθηκαν έπειτα από καιρό και τα αντιμητσοτακικά αισθήματα.

Χουνέρι στον Άδωνη

Ενας από εκείνους που δεν πέρασε καλά στην εκδήλωση ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης. Απέφυγε μεν τις αποδοκιμασίες γιατί έδειξαν αυτοσυγκράτηση, αλλά ήταν ελάχιστοι εκείνοι που έσπευσαν να χαιρετίσουν τον υπουργό, ο οποίος πέρασε με ύφος ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Ο Άδωνης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «θα πλήρωνα εισιτήριο για να παρακολουθήσω την εκδήλωση». Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν άρεσε στον αρχηγό του, ο οποίος του έκανε χουνέρι. Την ώρα της εκδήλωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη σε νοσοκομείο συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας, κάτι που ο Άδ. Γεωργιάδης δεν γνώριζε. Μόλις τον ενημέρωσαν για το «άδειασμα» του πρωθυπουργού, έφυγε άρον-άρον από την εκδήλωση μήπως και προλάβει να σώσει τις εντυπώσεις και να βγάλει τη φωτογραφία με τον πρωθυπουργό.

Ερώτηση και… γεύμα

Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε καταθέσει ο Μάριος Σαλμάς προ δέκα ημερών, η οποία αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των κυλικείων στους χώρους Πολιτισμού. Το θέμα αφορά γνωστή αλυσίδα μικρογευμάτων που φέρεται να έχει σχέση με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Η ερώτηση συζητήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Μόνο που την προηγούμενη ο Μ. Σαλμάς -ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε εγκα λέσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τον πρωθυπουργό για «εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων»- συνέφαγε σε γνωστό για την ψαροφαγία εστιατόριο της παραλίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάκη Βορίδη. Η συνέχεια ήταν ανάλογη. Η ερώτηση υποβλήθηκε γραπτώς, η υπουργός απάντησε στη Βουλή. Στη συνέχεια ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κάλεσε τον Μ. Σαλμά: «Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο». Αλλά ο Μ. Σαλμάς το απέφυγε λέγοντας: «Εντάξει, κύριε πρόεδρε, ρώτησα και πήρα την απάντηση. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Σας ευχαριστώ». Τελικά το φαγητό φέρνει πιο κοντά ακόμη και τους διαφωνούντες.

Πρώτοι στη συνεδρίαση

Η συζήτηση ήταν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής την περασμένη Παρασκευή. Ξεκινώντας, λέει ο Γιώργος Κώτσος, πρόεδρος της Επιτροπής: «Συνάδελφοι, να πάω με την κοινοβουλευτική τάξη. Τον λόγο έχει ο κύριος Πάρις Κουκουλόπουλος». Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα, αλλά οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαν βγει από την αίθουσα. Αφού έψαξαν τον Χάρη Θεοχάρη και δεν τον βρήκαν, ο Π. Κουκουλόπουλος πήρε τον λόγο αφού πρώτα σχολίασε: «Είχαμε βάλει στόχο να έρθουμε δεύτερο κόμμα. Τελικά γίναμε πρώτο στη σημερινή συνεδρίαση». Αν μη τι άλλο, οι παλιοί πασόκοι έχουν χιούμορ.

Η Ακροδεξιά, το καλό παιδί του συστήματος

Ακόμη μία παρουσία σε διεθνές φόρουμ είχε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά στο συνέδριο Le Cercle des Economistes που πραγματοποιείται στην Aix-en-Provence. Ο πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση με τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο και σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, την οποία συντόνισε η Μαρί Βιζό, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Le Figaro. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε με αναφορά στον Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε πει: «Οι τεχνοκράτες ξέρουν τα πάντα για τις τιμές, αλλά σχεδόν τίποτα για την αξία των πραγμάτων. Κι όταν μιλάω για την αξία, εννοώ την αξία των δημόσιων αγαθών, την αξία της δημοκρατίας, τις μεγάλες αξίες. Την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αξία της ηθικής, την πολιτική, την αξία της αλληλεγγύης». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη διαφορά μεταξύ της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς: «Η Αριστερά όταν κυβερνά οφείλει να μεγαλώνει την πίτα και να τη μοιράζει δίκαια. Άρα να συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτή είναι η διαφορά της με τη Δεξιά. Η Ακροδεξιά όποτε ανέλαβε εξουσία έγινε το καλό παιδί του οικονομικού συστήματος».

Τα δικά μας παιδιά στο διπλωματικό σώμα

Εισαγωγικές εξετάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για την πλήρωση 15 θέσεων νέων διπλωματών διεξάγονται τη Δευτέρα 8 Ιουλίου. Εκείνο που προτάσσεται από το 2019 και μετά στη διαδικασία επιλογής δεν είναι οι διεθνείς εξελίξεις με βάση τις γνώσεις των υποψηφίων πάνω στην Παγκόσμια Ιστορία, στο Διεθνές Δίκαιο και στην Οικονομία, αλλά η δυνατότητα έκφρασής τους στα Αγγλικά και στα Γαλλικά! Όμως οι εξεταστές δεν είναι καν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Χρησιμοποιούνται σταθερά ως εξεταστές συγκεκριμένοι εν ενεργεία διπλωμάτες, καθώς και μια συνταξιούχος πρέσβης, επιδιώκουσα να τοποθετηθεί σε διεθνή οργανισμό. Συνεκτικός ιστός τού, καθιερωμένου πλέον, εξεταστικού team δεν είναι μόνο η διάπυρη κομματική ένταξη όσων τον απαρτίζουν. Στους διαδρόμους της διπλωματικής υπηρεσίας λέγεται ότι «η ομοιογένεια της κρίσης των υπαλλήλων-εξεταστών σφραγίζεται μέσω της απόλυτης εξάρτησης των εκκρεμών τους αιτημάτων από την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου!». Εντέλει η σειρά εξέτασης των γνωστικών αντικειμένων (όποιος αποτύχει σε ένα δεν συνεχίζει στα υπόλοιπα) και οι εξαρτημένοι εξεταστές στα τέσσερα πρώτα εξ αυτών (από τα οκτώ συνολικά που προβλέπει η εξεταστική διαδικασία) μετατρέπουν τη διαδικασία ανανέωσης της Διπλωματικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σε εσωκομματικό -αν όχι οικογενειακό- πανηγύρι! Θυμίζει εποχές που στις στρατιωτικές σχολές έμπαιναν αποκλειστικά εθνικόφρονες.

Ο,τι ανεβαίνει κατεβαίνει

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατεβαίνει τις σκάλες τις εξουσίας. Αφού έχασε τη θέση του υπουργού, μετά την επίδειξη των πυγμαχικών του ικανοτήτων έμεινε και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αν και φίλος του πρωθυπουργού και ισχυρού επιχειρηματικού παράγοντα. Στη φωτό, αφού είδε τον Κώστα Τασούλα, κατευθύνεται στον Σταύρο Καλαφάτη. Αλλά τελικά τη διαγραφή δεν τη γλίτωσε.

Προεδρικές αναζητήσεις

Από τη μία κύκλοι της Προεδρίας διαδίδουν ότι «η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου το σκέφτεται αν θα είναι ξανά υποψήφια», από την άλλη η Πρόεδρος κάνει προσεγγίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το βέβαιο είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. δεν θα την ψηφίσει. Γι’ αυτό, λένε οι πληροφορίες, έχει ήδη προσεγγίσει τον Χάρη Δούκα στην περίπτωση που γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι θα το εξετάσει στον κατάλληλο χρόνο.

"Ο μεταπολιτικός"

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: