31.7.24

Βασιλικότερη του βασιλέως...



Από το καλοκαίρι του 2022 που το σκάνδαλο των υποκλοπών έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, η κυβέρνηση έκανε άπειρες προσπάθειες να το κουκουλώσει. Αρχικά απομακρύνθηκαν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων και ο ανιψιός και πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης...

Αργότερα, όταν αποκαλύφθηκαν οι εξαγωγές του Predator απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής. Επίσης επιβλήθηκε άκρα του τάφου σιωπή σε όσους γνώριζαν, με την επίκληση του απορρήτου και την απειλή διώξεων για όποιον μιλούσε. Πάνω σε αυτή τη σιωπή σκόνταψε κάθε προσπάθεια στη Βουλή να διερευνηθεί η υπόθεση.

 
Παρ’ όλα αυτά, ήταν τόσο φανερό πως επρόκειτο για σκάνδαλο που υποχρεώθηκε να το παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου 2023. Συγκεκριμένα είχε πει επί λέξει: «Σύμφωνα με τον Economist, η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών». Ταυτόχρονα είχε εξηγήσει την απομάκρυνση Κοντολέοντα - Δημητριάδη με το σκεπτικό ότι μια σειρά «αστοχίες» «επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε» και ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς» για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να στείλει την υπόθεση στο αρχείο είναι πολύ πίσω –απείρως πίσω– από όσα είχε υποχρεωθεί να παραδεχθεί και να αναγνωρίσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη, σκάνδαλο δεν υπάρχει. Η ΕΥΠ έπραξε καλώς σε όλες τις περιπτώσεις παρακολουθήσεων και φυσικά στην περίπτωση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει θέμα επαρκών ή μη επαρκών εξηγήσεων από τους κυρίους Κοντολέοντα και Δημητριάδη. Ο,τι έπραξαν ορθώς και νομίμως το έπραξαν.

Με δυο λόγια, η Δικαιοσύνη ξεπερνάει την κυβέρνηση στο κουκούλωμα του σκανδάλου, αφού θεωρεί ορθώς πεπραγμένο αυτό που η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ως λάθος. Εκεί καταντήσαμε.

Γιώργος Πετρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: