8.7.24

Ποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της Γαλλίας;...



Τακτικισμοί, κόντρες και ονοματολογία μετά την μεγάλη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές...
Ο πρώτος στόχος για το δημοκρατικό τόξο στη Γαλλία επετεύχθη, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο έμεινε μακριά από την αυτοδυναμία, αλλά βρέθηκε, τελικά στην τρίτη θέση.

Η ανατροπή, ωστόσο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών και η μεγάλη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τον πρόεδρο Μακρόν όσο και για τα ίδια τα κόμματα που δημιούργησαν αυτόν τον προοδευτικό συνασπισμό.


Τα φώτα πέφτουν στον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και τους νικητές των εκλογών. Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αποφάσισε να παίξει προς το παρόν καθυστερήσεις, κρατώντας τον Γκαμπριέλ Ατάλ στη θέση του πρωθυπουργού επικαλούμενος την πολιτική σταθερότητα της χώρας, όμως οι συζητήσεις και η ονοματολογία έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Το Politico παρουσιάζει τα πρόσωπα που θεωρείται πως μπορεί να αναλάβουν τον πρωθυπουργικό θώκο, μια κίνηση που θα έρθει όμως μετά από σειρά επίπονων συζητήσεων, ελιγμών και παζαριών. Η κοινοβουλευτική δύναμη για τα κόμματα του Μετώπου που συγκέντρωσε 182 έδρες είναι ως ακολούθως:

Ανυπότακτη Γαλλία 74 έδρες 
Σοσιαλιστές 59 έδρες
Οικολόγοι 28 έδρες 
Κομμουνιστές 9 έδρες
Η Ανυπότακτη Γαλλία
Μια από τις προφανείς επιλογές είναι ο ίδιος ο Ζαν Λικ Μελανσόν, καθώς η Ανυπότακτη Γαλλία έχει τις περισσότερες έδρες μέσα στον συνασπισμό. Ο 72χρονος πολιτικός, όμως, είναι κόκκινο πανί για την προεδρική πτέρυγα και για αρκετούς κεντρώους μέσα στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η περίπτωσή του θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.
Άλλα ονόματα από την Ανυπότακτη Γαλλία που έχουν ακουστεί είναι εκείνα του Μανουέλ Μπομπάρ, της Ματίλντ Πανό, της Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ. 

Στο παιχνίδι παίζει και το όνομα του Φρανσουά Ρουφέν, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την Ανυπότακτη Γαλλία και έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα για κυβέρνηση με «ευαισθησία για τους Γάλλους». 

Την πρωθυπουργία θα μπορούσε να διεκδικήσει και η βουλευτής Κλεμαντίν Οτέρν, η οποία ασκεί όλο και δριμύτερη κριτική στον επικεφαλής του κόμματος.

Η επιστροφή των Σοσιαλιστών

Το ιστορικό γαλλικό κόμμα μπορεί να έχει λιγότερες έδρες από τον Μελανσόν, όμως σημείωσε σημαντική εκλογική άνοδο, σε σχέση με το καταστροφικό 2022, και η ηγεσία του ελπίζει σε στήριξη από τους Πράσινους προκειμένου να προωθηθεί δικό της υποψήφιος.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν τον επικεφαλής Ολιβέ Φορ, τον Μπορίς Βαλό, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητήσει ρόλο ακόμη και ο πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 

Δυνατό όνομα είναι και ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Place Publique που συνεργάστηκε στις βουλευτικές εκλογές με τους Σοσιαλιστές. Ο Γάλλος πολιτικός είναι σφοδρός πολέμιος της ρητορικής Μελανσόν.

Το πρόσωπο εκτός των κομμάτων

Σύμφωνα με το Politico μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η επιλογή προσώπου εκτός πολιτικής σκηνής με στόχο να υπάρξει η περιβόητη σύγκλιση εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Αυτό το πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ο Λοράν Μπερζέ, πρώην ηγέτη του συνδικάτου CFDT. Ο Μπερζέ είναι αναγνωρισμένος τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά για την ικανότητά του να δημιουργεί συναίνεση και να γεφυρώνει χάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: