20.7.24

Φουντώνει η μάχη των οκτώ...



 Στην επόμενη φάση δείχνει να περνάει η εκλογική κούρσα στο ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν η διαδρομή μέχρι τις 6 Οκτωβρίου έχει ακόμη πολλές στροφές να διανύσει και θα περάσει εξίσου πολλές διακυμάνσεις... Το κυρίως μενού αναμένεται σε κάθε περίπτωση από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν και η διαδικασία θα οδεύει προς την τελική της ευθεία. Πάντως, οι οχτώ υποψήφιοι για την προεδρία γνωρίζουν πλέον ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και κλείνει η σχετική προθεσμία, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και καταθέσει τις απαραίτητες υπογραφές για να θεωρείται έγκυρη η υποψηφιότητά τους. Αυτή ήταν η απόφαση που έλαβε η αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ), που είναι επιφορτισμένη με το δύσκολο έργο της άρτιας διοργάνωσης των εσωκομματικών εκλογών και η οποία πρόκειται προσεχώς να πυκνώσει τις συνεδριάσεις της, μπαίνοντας και στα υπόλοιπα ακανθώδη ζητήματα της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό για να θεωρηθεί έγκυρη μια υποψηφιότητα απαιτούνται 5.000 υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ ή του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Το φράγμα των 5.000 υπογραφών έχουν ήδη υπερβεί, σύμφωνα με τα επιτελεία τους, οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας, πολλαπλάσιες υπογραφές από το κατώτατο όριο εκτιμάται ότι θα καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ με δυναμικό τρόπο συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι Μιχάλης Κατρίνης, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Γιάννης Κανελλάκης έχει δηλώσει ότι θα δώσει στην ΕΔΕΚΑΠ 250 υπογραφές και αυτές όχι φανερά, επικαλούμενος το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Επί των διαδικαστικών ζητημάτων, πρόσκαιρες τριβές μεταξύ των υποψηφίων δημιούργησε η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου για δικαστικούς αντιπροσώπους στις εσωκομματικές κάλπες, που μετέπειτα διορθώθηκε σε «εθελοντές δικηγόρους» για την καλύτερη διασφάλιση της αξιοπιστίας των εκλογών. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια έμμεση σπόντα προς την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη και τις δεδομένες καλύτερες προσβάσεις του στον κομματικό μηχανισμό. Με τη διαφορά όμως ότι η εσωκομματική διαδικασία διεξάγεται με ευθύνη της ΕΔΕΚΑΠ και σε όλες τις ψηφοφορίες των προηγούμενων ετών υπήρξαν ασφαλιστικές δικλίδες που είχαν συμφωνηθεί ομόφωνα από όλους τους υποψηφίους, με συνέπεια να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα αμφισβήτησης της διαφάνειας. Τελικά, το ζήτημα αυτό θεωρείται προσώρας λήξαν, αφού η πρώην υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θέτει θέμα διαβλητότητας, ενώ η πρότασή της είχε εφαρμοστεί και το 2021.

Εξάλλου και άλλοι υποψήφιοι δημοσίως ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ γίνονται όλα τα χρόνια υποδειγματικά και ουδέποτε το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε. Ενδιαφέρον είχε η σχετική παρέμβαση του Μιχάλη Κατρίνη («Παραπολιτικά»), ο οποίος επιπροσθέτως έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου και μια ενδεχομένως πιο σοβαρή παράμετρο, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα ακροατήριο που ίσως προσπαθήσει να εμπλακεί στις εκλογές για να επηρεάσει τις εξελίξεις. «Να μην επιτρέψουμε σε άλλους παράγοντες και άλλα κόμματα που έχουν πιθανόν συμφέρον να αναμιχθούν ή να επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει και αναφέρομαι σε οργανωμένη και ομαδική κίνηση “ψηφοφόρων μιας χρήσης” που θα έρθουν στην κάλπη υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου αλλά δεν έχουν καμία πολιτική-ιδεολογική σχέση με το ΠΑΣΟΚ», ήταν η καταγγελία-προειδοποίηση του υποψήφιου προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στο μέγαρο Μαξίμου, θυμίζοντας την εμπλοκή της Ν.Δ. στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Οσο και να θέλει το Μαξίμου να το κρύψει, έχει ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός του από τη στιγμή που η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο. Αρα ο κίνδυνος δεν είναι στη διαφάνεια της διαδικασίας», κατέληξε.

Ολοι εναντίον όλων

Στο πολιτικό σκέλος της διαδικασίας, η συζήτηση αποκτά περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα στη διασφάλιση της εισόδου στον β’ γύρο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές εναντίον του Χάρη Δούκα και του στόχου που έθεσε για υπερδιπλασιασμό του 13% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως «το να εμφανίζεις ότι θα πάμε με μαγικό τρόπο σε ποσοστά άνω του 20%, απλά με ένα “φύγε εσύ, έλα εσύ”, πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες», γιατί «και ο κ. Κασσελάκης είπε ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περαιτέρω τρεις μονάδες».

Η υπέρβαση έναντι της επιβίωσης ήταν και παραμένει ο στόχος του κ. Δούκα, ο οποίος απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, εξαιρώντας όσους «λοιδόρησαν και έβρισαν το ΠΑΣΟΚ». Ο Παύλος Γερουλάνος προχωρά με τον αέρα της στήριξης δύο ευρωβουλευτών προς το πρόσωπό του, καθώς και ο Σάκης Αρναούτογλου στέκεται στο πλευρό του, μετά τον Νίκο Παπανδρέου.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: