1.7.24

Ο Καζάκος ολιγάρχης λέει πως οι ελληνικές αρχές δεν τον εμπόδισαν να φύγει...



Ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν, που είχε ναυλώσει την θαλαμηγό «Περσεφόνη» για να κάνει διακοπές με την παρέα του στην Ύδρα και πλέον διώκεται για ηθική αυτουργία στην πυρκαγιά που ξέσπασε από πυροτεχνήματα, δίνει για πρώτη φορά τη δική του εκδοχή χωρίς πάντως να κατηγορεί το πλήρωμα, που επίσης διώκεται...

«Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του στην έκδοση του Forbes στο Καζακστάν.

Αναφέρει ακόμα ότι προτού αναχωρήσει από την Ελλάδα οι ελληνικές αρχές δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον του ή των καλεσμένων του σε σχέση με την πυρκαγιά, ενώ προσθέτει πως θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Αναλυτικά η δήλωσή του: 

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα τη θαλαμηγό Persephoni I για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 τις 22 Ιουνίου 2024 για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για μένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης ​​Ιουνίου 2024.

Ήταν εντελώς έκπληξη για εμάς που πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες που ακολούθησαν στον Τύπο κατά την επιστροφή μας, και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που θεσπίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

Πώς φτάσαμε στην ποινική δίωξη στους VIP επιβάτες

Το δημοσίευμα του Forbes αναφέρει πως στις 24 Ιουνίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Καζακστάν σχολίασε την κατάσταση: «Δεν υπάρχουν πολίτες του Καζακστάν μεταξύ των συλληφθέντων και δεν έχουν διατυπωθεί αξιώσεις εναντίον τους. Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε ο πρόξενος του Καζακστάν από τις ελληνικές αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε «αμέσως μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για εμπλοκή πολιτών της Δημοκρατίας του Καζακστάν σε πυρκαγιά σε ελληνικό νησί λόγω εκτόξευσης πυροτεχνημάτων».

Την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιουνίου, η Εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των οκτώ ενηλίκων της παρέας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε  μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό από ρεπορτάζ του in.gr πως στο πλαίσιο της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας που είχε ζητήσει η ανακρίτρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από τουλάχιστον 15 κροτίδες στην παραλία της Ύδρας, στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά.

Επιπροσθέτως  ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανέφερε ότι στην παραλία βρέθηκε ένα μπουκαλάκι νερό κι έτσι ξεκίνησαν εκ νέου έρευνες στην ακτή, καθώς αυτό υποδήλωνε την παρουσία ατόμων στο σημείο.

Στο «μικροσκόπιο» οι χειρισμοί Λιμενικού και Πυροσβεστικής

Ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί τα υπολείμματα αυτά δεν είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας της Πυροσβεστικής. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει διαταχθεί  έρευνας για τις ευθύνες του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για να διερευνήσει τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Τόσο για την προχειρότητα της αυτοψίας και την άρον άρον διενέργεια της διαδικασίας όσο και για το γεγονός πως άφησαν τους επιβάτες του σκάφους –και πλέον κατηγορούμενους– να φύγουν από τη χώρα ανενόχλητοι, χωρίς καν να προχωρήσουν σε έγγραφες καταθέσεις.

Οι ολιγάρχες από το Καζακστάν

Την επομένη της πυρκαγιάς, τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Αμπουλγκαζίν έφυγε από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πέταξε προς το Αλμάτι του Καζακστάν. Ο κατάλογος επιβατών του πλοίου δείχνει ότι ο γιος του Αμπουλγκαζίν και η σύζυγός του, Εϊνταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στο Καζακστάν, ήταν επίσης στο πλοίο, μαζί με τον υποδιευθυντή της.

Άλλοι προσκεκλημένοι ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank.

Στη λίστα περιλαμβανόταν επίσης ο σύζυγός της, Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου KMG International NV και η κόρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: