26.7.24

Σε εξέλιξη η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι...



LIVE BINTEO...
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδας).

Οι.. 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κηρυχθούν επίσημα κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, περίπου στις 22:30 (ώρα Ελλάδας) από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα (23:00) για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Πλήθος κόσμου και ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν από κοντά την Τελετή.


Για πρώτη φορά οι αθλητές δεν θα περπατήσουν μέσα στο βασικό γήπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί όπου διεξάγονται τα αθλήματα του στίβου, αλλά θα βρίσκονται πάνω σε πλοιάρια που θα πραγματοποιήσουν μια διαδρομή 6 χλμ. στον Σηκουάνα ανάμεσα στα εμβληματικά κτίρια και μνημεία του Παρισιού. Σημείο εκκίνησης θα είναι η Γέφυρα Αούστερλιτς και θα περάσουν διαδοχικά δίπλα από την Παναγία των Παρισίων, το Λούβρο, την Πλατεία Κονκόρντ, το Μεγάλο Παλάτι (Grand Palais), το Invalides και, έχοντας πια αφήσει πίσω τους 14 γέφυρες, θα φτάσουν στη Γέφυρα Ιενά, αυτή που συνδέει το Τροκαντερό με τον Πύργο του Αϊφελ.



Η ελληνική αποστολή άνοιξε την πλωτή «παρέλαση» όπως πάντα –μια παράδοση που τιμάει τη χώρα μας ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων–, με τη σημαία στα χέρια των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνης Ντρισμπιώτη. Ακολούθησαν οι αθλητές της ομάδας των προσφύγων. Τρίτη από το τέλος αποστολή θα είναι αυτή της Αυστραλίας (το Μπρισμπέιν διοργανώνει τους Αγώνες του 2032), προτελευταίες θα είναι οι ΗΠΑ (διοργανωτές του 2028 στο Λος Αντζελες) και το ντεφιλέ θα κλείσει με τους οικοδεσπότες Γάλλους. 


Το Associated Press μεταδίδει ζωντανή εικόνα απ' την Πόλη του Φωτός, όπου οι Γάλλοι οικοδεσπότες υπόσχονται ότι έχουν ετοιμάσει το μεγαλύτερο σόου στον πλανήτη.


Πλήθος ηγετών

Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις Τελετές 'Εναρξης και Λήξης στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Επίσης θα παραβρεθούν εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επίσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.


 

Στο Παρίσι για την τελετή έναρξης βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, που νωρίτερα παρέστησαν στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος δεν περιελήφθη στην επίσημη ελληνική αποστολή και χρειάστηκε να απευθυνθεί ο ίδιος στη Γαλλική Πρεσβεία για να πάρει πρόσκληση και να μεταβεί στο Παρίσι, όπου και τελικά βρίσκεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: