13.7.24

Αβοήθητοι εν μέσω καύσωνα...



Στη μέγγενη ακρίβειας και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών παραμένουν παγιδευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της για ακόμη μια φορά και πότε να απαντά με το γνωστό αφήγημα περί εισαγόμενων κρίσεων πότε να απαντά με το… 41%...


Την ώρα που η χώρα θα θυμίζει καμίνι τις επόμενες ημέρες με τις προειδοποιήσεις για ακραίες θερμοκρασίες να είναι καθημερινές και δραματικές, ένα ακόμη… δράμα εκτυλίσσεται και αυτό είναι στα τιμολόγια ρεύματος που έρχονται σε πολίτες και επαγγελματίες.


Οι τιμές στην ενέργεια είναι εξαιρετικά αυξημένες και ήδη προαναγγέλλεται περαιτέρω ηλεκτροσόκ και για τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Απαντούν με «εισαγόμενη κρίση»

Στο εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας έσπευσε, σήμερα, να πετάξει από την κυβέρνηση τις όποιες ευθύνες δηλώνοντας ευθαρσώς ότι πρόκειται για «μια πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα» και επαναφέροντας το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα πως όλες οι κρίσεις είναι… εισαγόμενες.


Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό σταθμό «μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή. Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία - Βουλγαρία - Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες. Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».
 
Κοινώς… άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε από μια κυβέρνηση που παραμένει παρατηρητής. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού η δικαιολογία για τις υψηλές τιμές ήταν η… αυξημένη ζήτηση, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν κάποια μέτρα για τη συγκράτησή τους.

Για μέτρα ή επιδοτήσεις… βλέπουμε

Πιστός στην κυβερνητική γραμμή της απραξίας ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε μεν ότι δεν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί το θέμα των επιδοτήσεων στην ενέργεια, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση θα παίξει και πάλι καθυστερήσεις.

«Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Το φιάσκο κατά των επαγγελματιών

Σχετικά με τις επιδοτήσεις, βέβαια, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγάλο μέτωπο, καθώς, έχει ξεσπάσει σάλος από το γεγονός ότι οι πάροχοι ζητούν από επαγγελματίες να επιστρέψουν πίσω χρήματα που εισέπραξαν στο πλαίσιο των πολυδιαφημισμένων κρατικών ενισχύσεων για το ρεύμα την περίοδο 2022 και 2023.
Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε αρκετά να απαντήσει στην οργή, επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να υποβαθμίσει το ζήτημα κάνοντας λόγο για λίγες επιχειρήσεις και για μικρά ποσά σε σχέση με το συνολικό μέγεθος των επιδοτήσεων.

Οφείλει, πάντως, να δώσει λίγες παραπάνω διευκρινίσεις, καθώς άλλα νούμερα ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και άλλα ο Παύλος Μαρινάκης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ποσό που είναι λιγότερο των 2 εκατ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για λιγότερες από 2.200 επιχειρήσεις από τις οποίες απαιτείται η επιστροφή ποσού λιγότερου από 970.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: