20.7.24

Ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας...



Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν...
 Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος μετά και από άλλες προκλήσεις από την Άγκυρα χθες, ανήμερα της αποφράδας επετείου από την εισβολή στην Κύπρου πριν 50 χρόνια... 

Ο Ταγίπ Ερντογάν και πολιτικοί αρχηγοί του συνασπισμού της γείτονος, όπως ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έφτασαν σήμερα στην Λευκωσία για φιέστα με στρατιωτική παρέλαση. Ο πρώτος τάχθηκε κατά της ομοσπονδιακής λύσης υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, το εξής:

«Αν θέλετε λύση, λέμε, παραδώστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τους Τουρκοκυπρίους. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειές μας για την άρση του εμπάργκο θα ενταθούν ακόμη περισσότερο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία. «Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά» πρόσθεσε και επιτέθηκε κατά του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κάνει παρενοχλήσεις». 
Διπλωματικές πηγές απάντησαν πως «οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

«Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία» καταλήγουν αναφερόμενες στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του πως «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: "Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος"».


Στην Αθήνα έγινε αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που παρέστη πριν καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καταδίκασε το γεγονός ότι «συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.

»Δεν ξεχνάμε τους ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσίασαν και τη ζωή τους πολεμώντας έναν υπέρτερο εχθρό, ενώ συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων τους» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και κατέληξε λέγοντας πως «η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία».

Πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ εκτός από τον πρωθυπουργό στην Κύπρο βρίσκονται επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξήγγειλε χθες βράδυ την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το κόμμα για το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε υπογράμμισε πως «οι Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι δεν είναι απλά Έλληνες και Κύπριοι αγνοούμενοι. Είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Ήταν Ευρωπαίοι πολίτες.

»Γι' αυτό το λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, την αμέσως επόμενη εβδομάδα θα αναλάβει πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ευρωπαίων πολιτών να αναδειχθεί εκεί που πρέπει, για να μπορέσει επιτέλους η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να πράξει το ιερό της έργο με περισσότερη στήριξη απ' ό,τι αυτή τη στιγμή. Διότι είναι ηθικό ζήτημα. Είναι ηθικό ζήτημα και για τους Ελλαδίτες, και για τους Ελληνοκύπριους, για όλους τους λαούς, διότι είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να το στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμούς».

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ακόμα ότι «στηρίζουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το Κυπριακό είναι για μας ένα ζήτημα που πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη». 

Υπογράμμισε ακόμη: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί στον αδελφό λαό μας. Δεν θα ξεχάσουμε. Ο Ελληνισμός παραμένει αδιαίρετος και οι συγγενείς σας είναι αθάνατοι». Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Κύπρο σήμερα, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του "Αττίλα". Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας. Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες. Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών» συμπλήρωσε. 

Την ανάγκη επανέναρξης των συζητήσεων υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για μία οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζει, στο μήνυμά του ο Αλέξης Χαρίτσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να «ξεχάσουμε ότι η Χούντα στην Ελλάδα και οι ομοϊδεάτες της στην Κύπρο έστρωσαν τον δρόμο στην εισβολή με το πραξικόπημα ανατροπής του Μακάριου. Οι υπερπατριώτες και οι εθνικιστές φέρουν ακέραια την ιστορική ευθύνη για την εθνική καταστροφή».

«Αυτές τις ημέρες στην Κύπρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, τιμής και μνήμης από τη μια πλευρά, και δυστυχώς πρόκλησης και έντασης από την άλλη. Η λύση του Κυπριακού είναι ιστορική ανάγκη. Οι χαραμάδες ελπίδας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ πρέπει να ανοίξουν κι άλλο μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων. Η συμπλήρωση 50 ετών να γίνει η αφετηρία για να κλείσει επιτέλους αυτή η ανοιχτή, βαθιά πληγή. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους θιασώτες τής μη λύσης και της de facto διχοτόμησης, η οποία διαιωνίζει την αστάθεια και την ένταση. Ειδικά σε μια περίοδο που η νοτιοανατολική Μεσόγειος ταλανίζεται από κρίσεις, πολεμικές συρράξεις και αβεβαιότητες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: