29.7.24

Στον Ασπρόπυργο το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική...



Στη μία από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες του Ασπροπύργου που είχαν τεθεί σε καραντίνα τις τελευταίες ημέρες, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων στο λεκανοπέδιο...


Οι εν λόγω μονάδες είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Ωστόσο, μετά από ειδοποίηση των ιδιοκτητών της μίας μονάδας, περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με εντολή του περιφερειάρχη και κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, με σχετικές εισηγήσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιο (Δευτέρα 29 Ιουλίου) στη Ραφήνα. Το θέμα της εισήγησης, η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως, αφορούσε τη διάθεση του ποσού των 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Συνεχίζεται ο έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την πανώλη των αιγοπροβάτων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους ειδικούς κτηνιάτρους, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στα ζώα.

Η εικόνα στη Θεσσαλία

Στο μέτωπο της Θεσσαλίας, όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα πανώλης μικρών μυρηκαστικών, σήμερα Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα στοιχεία των ελέγχων, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε Λάρισα και Θεσσαλία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».


Στοιχεία για την πανώλη στα αμνοερίφια της Θεσσαλίας | Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ο κ. Κουρέτας εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών ενώ τόνισε ότι το «μοντέλο» που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Παράλληλα, λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.



Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στο ΕΡΤNews. Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. 

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός .

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια κι έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αν και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. «Ένα είναι βέβαιο, ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους», επεσήμανε ο κ. Κέλλας.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις για εισαγωγή από Γερμανία, η οποία εμφάνισε και αυτή θετικά κρούσματα σε αμνοερίφια πανώλης μικρών μηρυκαστικών» τόνισε ακόμη ο Υφυπουργός και πρόσθεσε «Οι εισαγωγές από την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες απαγορεύονται επίσημα, αλλά υπάρχει ανησυχία για παράνομες εισαγωγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: